Insändare

Alla romer utnyttjas inte av kriminella

Insändare ,

Med delade känslor läser jag i Östra Småland/Nyheterna om tillslaget mot ligan i Växjö som utnyttjat fattiga romer. Naturligtvis är det bra att polisen lyckats stoppa detta. Tyvärr har det goda en baksida också.

För det första så har ingen tagit upp vad som händer nu med dem som tiggde. De får mat och husrum för stunden. Rimligt är väl att tro att när detta är över får de också en biljett hem. Vad som händer då har ingen nämnt. De kommer hem till byar/städer där anhöriga till de kriminellas släkt bor. Förutom sin fattigdom har de nu också familjefejder att hantera. Jag kan bara beklaga deras situation som blivit än värre.

Direkt när detta tillslag offentliggjordes sa jag: Nu börjar drevet igen! Tyvärr blev jag sannspådd. Jag satt i väl tre timmar på tisdagskvällen och kommenterade inlägg på sociala medier, det ena värre än det andra. Det gemensamma med de flesta var (och är, för det fortgår) att alla romer är utnyttjade av kriminella och/eller är ändå kriminella. Detta köper jag inte! Att dra alla över en kam så enkelt stämmer bara inte. Dessutom finns mängder av inlägg som kräver tiggeriförbud. Inte heller där kan jag ge mitt stöd.

Lite frågande är jag också till polisens uppgifter om hur mycket pengar de utnyttjade dragit in. Av uppgifter från Växjö går det inte att räkna själv, men i onsdagstidningen finns ett reportage från Bergslagen. Om de uppgifterna stämmer har varje tiggare där fått in 356 kronor/dag om de jobbat 365 dagar i rad. Kalmarbor har säkert sett kvinnan som suttit på Storgatan. Hennes sämsta dag som tiggare gav 5 kronor! Lyckligtvis är hon hemma igen tack vare en storartad insats av en privatperson. Jag har två romska familjer som jag värnar extra mycket om. En person (kvinnorna) får en bra dag in runt 200 kr. Männen får av olika skäl in mindre.

Tidningen har också en rubrik jag ställer mig lite frågande till: “”Flera fall av tiggeri under tvång har avslöjats under året”. Ett fall nämns i Bergslagen. Det andra jag vet om är sammanflätat med Växjös; det som började med en misshandel. Jag känner inga fler. Upplys mig gärna om ytterligare fall.

För övrigt anser jag att Kalmar kommuns arbete med ett härbärge för romska tiggare och kalmariter utan tak över huvudet borde varit på plats nu. Det är kallt att sova i en bil.

Kåre Eriksson (V)

Svar: Uppgifterna om hur mycket pengar som tiggarna tvingats lämna över till den misstänkta ligan kommer från polisen, som du också påpekar.

Under senaste tre åren har polisen fått in över 80 anmälningar om misstänkt människohandel. I Göteborg har två bröder dömts för att ha utnyttjat handikappade landsmän för tiggeri. I det fallet förde de dömda även kassabok över intäkterna för samtliga tiggare, vilket gav polisen en bild av vilka belopp det handlade om.

2015 dömdes en 34-årig man i Kalmar till ett års fängelse och utvisning efter att ha anvisat tiggare platser i Kalmar och sedan krävt dem på pengar. Han dömdes för misshandel sedan han med våld försökt driva in skulder.

Ulf Carlsson

Reporter, Östra/Småland/Nyheterna

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.