Insändare

Anhöriga ska vara stöd – inte vårdare

Insändare ,

En reflektion över artikeln om makarna Foss i fredagstidningen.

Demokrati utan värme och mänsklig omtanke – är det mitt Sverige?

Nej, reflektera och agera.

När en skilsmässa i kärlekens tecken är enda vägen för att bevara kärleken, då krävs eftertanke och mod och handling.

Hur skall man kunna arbeta om man ej får sova?

Hur skall man kunna vårda om man ej får vila?

Det kan tyckas fel av en tjänsteman att råda till skilsmässa...

… men om empati och omtanke för medmänniskan, hindras av trubbiga rutiner in flexibilitet och förändrings obenägenhet inom organisationen, då är det just vad som krävs.

Det som krävs är att någon vågar träda fram.

Lyft fram eländet i dagsljuset, skapa debatt och förbättra rutinerna.

Den dagen tjänstemännen generellt ”bara verkställer” utan att reflektera och arbeta för ständiga förbättringar, låt den dagen utebli. Sluta aldrig att reflektera, våga påverka, en lite förändring är bättre än ingen förändring alls.

Ta tillvara på de anhörigas omtanke, se dem som en resurs, ett stöd till sin make/maka inte som en ”vårdgivare”. Förbättra rutinerna inom vård och omsorg, arbeta med ständiga förbättringar och skapa en reflekterande och innovativ organisation.

Nyfiken? Vad hände sedan? Fick tjänstemannen som uttalade sig, en repressalie eller hyllades hens mod, engagemang och empati?

Sorbus Acuparia

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.