Insändare

Biogas är bra för Kalmar och miljön

Insändare ,

Viss kritik är lätt att ta emot, man kan till och med ta det som beröm. Detta hände på kommunfullmäktiges senaste sammanträde i Kalmar.

Per Dahl (M) kritiserade mig och den övriga kommunledningen för att vi i budget och andra dokument talade för biogas. Han ansåg att kommunen borde hålla sig neutral i valet mellan olika fordonsbränslen. Moderaterna fortsatte att driva denna linje när det senare var dags att anta en ny upphandlingspolicy där vi föreslog att kommunen: ”vid inköp av fordon ska bästa miljöbränsle väljas, företrädesvis biogas eller el”. Här fick Moderaterna med sig Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna om att stryka skrivningen.

När kommunen för ett par år sedan skulle avge ett yttrande till landstinget inför bussupphandlingen föreslog Kalmar kommun att man så långt som möjligt skulle välja biogas som bränsle. Moderaterna gick emot. Nu gick landstinget på Kalmars linje och vi har idag en helt fossilfri busstrafik i länet där biogasdrift är det stora.

Det är lätt för mig som Kalmarpolitiker och centerpartist att stå upp för biogasen. Det är det miljövänligaste bränslet. Miljönyttan finns inte bara i bilen, utan också på annat sätt. Vi får nytta av vårt matavfall. När vi tar gas ur gödsel minskar vi utsläppen av metangas i luften och man får ett bättre gödningsmedel som innebär mindre utsläpp av näringsämnen i våra vattendrag och så vidare.

Vi har de driftiga lantbrukarna i norra kommundelen som tillsammans med entreprenören Kjell Axelsson byggt upp och driver företaget More Biogas. Gasproduktionen går att öka ordentligt, råvaran finns. Vi har Kalmarföretagen Purac och Puregas Solutions som även internationellt är bland de stora tillverkarna av biogasanläggningar.

Så jag tar med glädje emot kritik för att jag är positiv till biogas. Undrar bara om alla moderatväljare är stolta över sina kommunala företrädares agerande?

Ingemar Einarsson (C), kommunalråd

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.