Insändare

Dags att ta ansvar och förbjuda fyrverkerier

Insändare ,
Fyrverkerier är skadliga för miljön, vållar bränder och kan skrämma både människor och djur.
Foto:Hasse Holmberg/TT
Fyrverkerier är skadliga för miljön, vållar bränder och kan skrämma både människor och djur.

Trots bilden av Sverige som ett modernt land som gillar att ligga i framkant så finns det en lång väg kvar att gå, inte minst när det gäller fyrverkerier.

Nyår närmar sig med stora steg, en afton fylld av blandade känslor. Idag vet vi bättre än när fyrverkerier började användas, vi känner till konsekvenserna för bland annat djuren och miljön. År 2001 infördes ett förbud mot smällare, ett steg i rätt riktning men som i praktiken inte gjort så stort avtryck.

Nu är det dags för en verklig förändring. Varje år skadas mer än 250 människor av fyrverkerier. Miljön får utstå förgiftning samt ett par hundra bränder, detta samtidigt som krigsutsatta människor traumatiseras av det bombliknande ljudet med marken skakande.

Dessutom utsätts människans bästa vänner, djuren. Varje år tas extrema åtgärder för att hjälpa djuren att överleva under den här ljudintensiva natten. Husdjur tas till skyddsrum, ner i källaren med bomullsvadd i öronen och hålls om av sin människa för att inte hamna i chock. Detta är ett scenario för de djur som har ett hem. Alla hemlösa och vilda djur som under nyårsnatten tror att jordens undergång är nära, blir livrädda och har svårt att söka skydd. Det är inte heller ovanligt att djur kommer bort från sina hem i förvirringen av ljudet och det blinkande ljuset.

Idag har flera affärer slutat sälja fyrverkerier, en del kommuner har visat framfötterna genom ett förbud av fyrverkerier samtidigt som andra kommuner anordnat ljusshower istället.

Ett land i framkant är ett land som tar ansvar och förbjuder fyrverkerier helt.

Annie Slatter

Ordförande Djurens Rätt Helsingborg-Höganäs

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.