Insändare

Dags att ta ansvar och förbjuda fyrverkerier

Insändare ,
Fyrverkerier är skadliga för miljön, vållar bränder och kan skrämma både människor och djur.
Foto:Hasse Holmberg/TT
Fyrverkerier är skadliga för miljön, vållar bränder och kan skrämma både människor och djur.

Trots bilden av Sverige som ett modernt land som gillar att ligga i framkant så finns det en lång väg kvar att gå, inte minst när det gäller fyrverkerier.

Nyår närmar sig med stora steg, en afton fylld av blandade känslor. Idag vet vi bättre än när fyrverkerier började användas, vi känner till konsekvenserna för bland annat djuren och miljön. År 2001 infördes ett förbud mot smällare, ett steg i rätt riktning men som i praktiken inte gjort så stort avtryck.

Nu är det dags för en verklig förändring. Varje år skadas mer än 250 människor av fyrverkerier. Miljön får utstå förgiftning samt ett par hundra bränder, detta samtidigt som krigsutsatta människor traumatiseras av det bombliknande ljudet med marken skakande.

Dessutom utsätts människans bästa vänner, djuren. Varje år tas extrema åtgärder för att hjälpa djuren att överleva under den här ljudintensiva natten. Husdjur tas till skyddsrum, ner i källaren med bomullsvadd i öronen och hålls om av sin människa för att inte hamna i chock. Detta är ett scenario för de djur som har ett hem. Alla hemlösa och vilda djur som under nyårsnatten tror att jordens undergång är nära, blir livrädda och har svårt att söka skydd. Det är inte heller ovanligt att djur kommer bort från sina hem i förvirringen av ljudet och det blinkande ljuset.

Idag har flera affärer slutat sälja fyrverkerier, en del kommuner har visat framfötterna genom ett förbud av fyrverkerier samtidigt som andra kommuner anordnat ljusshower istället.

Ett land i framkant är ett land som tar ansvar och förbjuder fyrverkerier helt.

Annie Slatter

Ordförande Djurens Rätt Helsingborg-Höganäs