Insändare

Det måste löna sig att jobba i sjukvården

Insändare ,

Det finns ett mål för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att sjukvården ska vara oberoende av hyrpersonal till den 1 januari 2019. Men hur ska det gå till när personalen lämnar skeppet?

Hög arbetsbelastning, dålig arbetsmiljö, dåliga löner och villkor är återkommande skäl till uppsägningar. Hur ska vi komma till rätta med det?

Regeringen satsar mycket pengar på bland annat förlossningsvården, inte tu tal om det, och det är givetvis bra, men kanske är det också dags att fråga sig varför så många barnmorskor och sjuksköterskor säger upp sig?

Här finns en klar skiljelinje mellan vänstern och liberaler.

Regeringen och vänsterpartiet har under den här mandatperioden kommit med en rad förslag som vinsttak i välfärdssektorn, sänkning av brytpunkten för statlig inkomstskatt och vänsterns paradnummer: sex timmars arbetsdag.

Alla dessa förslag riskerar att försämra kvinnors ställning på arbetsmarknaden.

Det är dags att höja statusen för all vårdpersonal. Det måste vara motiverat och lönsamt att arbeta i sjukvården och att vidareutbilda sig. I Kalmar läns landsting har vi något som heter Akademisk specialisttjänstgöring (AST) där ett antal sjuksköterskor får utbilda sig till specialistsjuksköterskor med full lön under utbildningstiden.

Vi vill se en möjlighet för fler att utbilda sig med 80 procent av lönen och att utbildning ska ge mer pengar i plånboken.

Det måste vara möjligt att göra karriär och skapa företag även inom kvinnodominerade yrken.

Istället för arbetstidsförkortning på grund av för tuffa arbetsförhållanden, måste arbetsgivaren ta sitt ansvar och se till att arbetet organiseras så att det möjliggör arbete på heltid, ett arbete som man med glädje går till.

Gulan Avci (L) ordförande Liberala kvinnor

Jennie Uller (L) ordförande Liberala Kvinnor Kalmar län

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.