Insändare

En dag som måste uppmärksammas

Insändare ,
En väggmålning den sydafrikanska staden Sharpville som visar massakern i staden den 21 mars 1960 då 69 fredliga demonstranter, som protesterade mot apartheidlagarna, dödades av poliser. Därför infaller FN-dagen mot rasism och diskriminering just på detta datum varje år.
Foto:Denis Farrell/TT
En väggmålning den sydafrikanska staden Sharpville som visar massakern i staden den 21 mars 1960 då 69 fredliga demonstranter, som protesterade mot apartheidlagarna, dödades av poliser. Därför infaller FN-dagen mot rasism och diskriminering just på detta datum varje år.

FN har utsett 21 mars till dagen mot rasism.

Rasism kan sägas vara teorier som delar in i människor i olika grupper, raser, och att dessa har olika egenskaper och begåvningar. Enligt dessa, nu av den moderna vetenskapen helt avfärdade teorierna, finns underlägsna och överlägsna ”raser” som rättfärdigar att människor behandlas på olika sätt. De underlägsna skulle tjäna de överlägsna.

Uppfattningarna att vissa folk är överlägsna andra till följd av en bestämd genetisk rastillhörighet är västerländska/europeiska. Teorierna passade ju utmärkt då Europas länder ville skapa kolonier i andra världsdelar. För antikens greker och romare spelade ras inte någon roll. Slaveri var ett juridiskt och ekonomiskt tillstånd, utan samband med ras eller etniskt ursprung. I modern politik talar man ibland om kulturrasism, vilket förordar segregation baserad på etnicitet, kultur eller religion.

I dag får man intrycket att forna tiders rasism, som bygger på att människor är olika värda på grund av ärftliga egenskaper, skulle vara något som hör historien till. Så är det tyvärr inte alls. Den typen av rasism frodas världen över vid sidan av den mera ”moderna” kulturrasismen. Avogheten mot samer har dämpats eller i vart fall uttalas den inte så öppet som under andra halvan av 1900-talet men fortfarande kan man även i Sverige få höra mycket nedlåtande och kränkande kommentarer om romer. De far illa och behandlas på skrämmande sätt över hela Europa. Judar känner åter oro. I andra delar av vår värld är det andra grupper som är utsatta för ohämmad rasism. Exempel på detta är hur hazarer, med ursprung från Afghanistan, behandlas i delar av Pakistan. En ung hazar som fick rådet att anlägga skägg då han nekades uppehållstillstånd i Sverige svarade: Jag kan inte dölja mina ögon.

Ibland är det svårt att avgöra om förföljelse grundar sig på idéer om ärftliga egenskaper, religiös tillhörighet eller etniska/kulturella särdrag. Exempel på detta är en huvudsakligen kristen minoritet, kachin, i Burma.

Ett annat exempel är kurderna, världens största etniska grupp utan en egen stat. De lever huvudsakligen i delar av Iran, Irak, Syrien, Turkiet, Syrien och Kaukasus. De är mer eller mindre förföljda i alla dessa länder. Detta delvis på grund av att många, men inte alla, vill bida en egen självständig stat med oljan inom Kurdistan som ekonomisk bas.

Kurderna är ofta förföljda som ”främmande” i de länder där de finns.

FN:s dag mot rasism behövs och måste uppmärksammas, varje år, ända tills vi alla världen över, accepterar att vi alla har lika värde oavsett personliga egenskaper, religion eller kulturell tillhörighet.

Monica Johansson, ordförande Oskarshamns FN-förening

Maud Krafft, ordförande FN-föreningen Världsbutiken Mönsterås

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.