Insändare

Ett fattigare Sverige med bara utvandring

Insändare ,

Invandring och integration är ett stort debattämne i samhället. Det som sällan diskuteras är utvandringen.

Befolkningsstatistik (SCB 1749-2013) visar att det i Sverige utvandrat cirka 3,3 miljoner människor och invandrat cirka 3,8 miljoner människor mellan åren 1749-2013. Från 1850 till och med 1950 utvandrade cirka 1,5 miljoner människor från Sverige, mestadels till Nordamerika men också till Danmark och Tyskland. I Danmark betraktades de svenska arbetarna som ”Nordens kineser”.

Samtidigt invandrade cirka 600 000 människor. Statistiken visar att nettoinvandringen främst ökade från 1930-talet, då många utlandssvenskar återvände, och under andra världskriget då många flyktingar sökte och fick skydd här. Under efterkrigstiden fram till cirka 1970, rekryterade många arbetsgivare arbetskraft utomlands.

Under åren 1972-73 återvände många arbetskraftsinvandrare på grund av oljekrisen. Från 1980 fram till 2013 utvandrade 1,15 miljoner människor, men som tur var invandrade samtidigt 2,1 miljoner människor. Hade vi endast haft en utvandring så antar jag att vi inte hade haft en bra ekonomisk utveckling.

Året 2013 var folkmängden cirka 9,6 miljoner. Räknar man födda, döda, invandrare och utvandrare det året, så visar det sig att befolkningsmängden ökade med cirka 65 000 jämfört med året innan. 2013 var det år som vi hade högst nettoinvandring i denna statistik.

Från och med 1930-talet till och med 2013 har vi haft en nettoinvandring på cirka 1,5 miljoner människor. I snitt blir det 18 000 människor per år, som bidragit till den välfärd och tillväxt som Sverige har. Invandringen är en tillgång för ekonomin. Om ingen flyttat hit så skulle vi varit fattigare, inte bara ekonomiskt utan även musikaliskt och kulturellt. När människor flyttar hit så börjar de skapa saker, konsumerar, lär ut och lär sig vilket ökar tillväxten och BNP.

Integrationen är viktig och måste förbättras men inte genom att stoppa invandringen. Invandringen behövs för att bevara välfärden. Tyvärr finns det brister i välfärden men det handlar inte om invandringen som vissa grupper vill hävda. Det handlar mera om sänkta skatter, skattesmitning till skatteparadis, minskad reallöneutveckling för arbetare.

I stället för högre löner så har jobbskatteavdraget bidragit till ökad inkomst för de som arbetar, vilket i sin tur försvagat statsbudgeten. Ökade löner ger mer skatteinkomster, eftersom lön beskattas och ger stat, kommuner och landsting mer intäkter. Företagens vinster och aktieutdelningar beskattas lägre eller trollas bort i ”kreativ bokföring”. Detta minskar skatteintäkterna som ska betala sjukvård, omsorg och skola.

Hasse Axelsson

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.