Insändare

Ett klåfingrigt förslag – och familjefientligt

Insändare ,
Jimmy Loord (KD) vill ha en helt fri och flexibel föräldraförsäkring, där föräldrar kan överlåta dagar till varandra.
Foto:Gorm Kallestad/TT
Jimmy Loord (KD) vill ha en helt fri och flexibel föräldraförsäkring, där föräldrar kan överlåta dagar till varandra.

Socialminister Annika Strandhäll tog den 18 december emot den nya utredningen som ger förslag till ny föräldraförsäkring. Regeringens utredning har omfattat tre områden; hur föräldraförsäkringen kan bli mer jämställd, hur den kan anpassas till olika familjekonstellationer samt hur reglerna kan förändras?

För mig som kristdemokrat blir det besynnerligt när det viktigaste perspektivet av de alla inte nämns. Nämligen barnperspektivet. Kanske att just avsaknaden av detta perspektiv är symptomatiskt för den rödgröna regeringen.

Regeringens utredning föreslår färre föräldradagar och kraftiga inskränkningar i föräldrarnas möjlighet till att bestämma själva. Jag kommer i alla lägen ta strid mot familjefientliga förslag och värna familjers möjlighet att få ihop livspusslet.

Jag vill hävda att utredningen ”En modern föräldraförsäkring”, med förslag på förändringar i föräldraförsäkringen är ett familjefientligt förslag. Hur modernt är det att begränsa flexibiliteten i föräldraförsäkringen?

Vi kristdemokrater motsätter oss förslag i utredningen som färre dagar i föräldraförsäkringen och att pappadagarna vid barnets födsel tas bort.

Vi motsätter oss fem kvoterade pappa- respektive mammamånader och att man inte ska få spara dagar efter barnens treårsdag.

Vi motsätter oss att Ingen förälder kan ta ut mer än 8,5 månaders föräldraförsäkring under småbarnsåren och därmed försvåra möjligheten att vara hemma lite längre med sitt barn.

Vi vill istället ge familjerna möjlighet att kunna kombinera jobb och familj. Det ska finnas möjlighet att få mer tid med barnen och att forma sin egen vardag.

Vi vill se en helt fri och flexibel föräldraförsäkring, där föräldrar kan överlåta dagar till varandra eller till närstående som mormor eller bonuspappa.

En barnomsorgspeng för föräldrar med barn mellan ett och tre år som själva tar hand om sina barn istället för att nyttja förskola.

Barngrupperna ska minskas genom ett tak för hur stora grupperna i förskolan får vara. Föräldrar med barn under 18 år ska få jobbskatteavdrag på 500 kronor/månad och förälder. Vi vill höja pensionsavsättningarna till föräldrar som är hemma med sina barn så att inte den som är hemma drabbas genom lägre pension.

Vi vill också se ett förstärkt inkomstskydd och förbättrad rätt till tjänstledighet.

Alla föräldrapenningdagar ska kunna användas som dubbeldagar.

Det finns en stor skillnad i syn på familjepolitiken. Det finns uppenbara politiska krafter som klåfingrigt vill detaljstyra, fostra och begränsa familjerna.

Kristdemokraterna står upp för att stärka familjens frihet och dess möjlighet att själva bestämma. Där går en skarp skiljelinje och vi vet att vi har en majoritet av de svenska familjerna med oss.

Om några månader är det val och då har du möjlighet att påverka din familjs frihet från klåfingriga politiker.

Jimmy Loord (KD)

Riksdagskandidat från Nybro

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.