Insändare

Ingmar Bergman älskade Adolf Hitler

Insändare ,
Ingmar Bergman tog inte avstånd från nazismen förrän efter andra världskriget. Numera pryder hans bild den nya 200-kronorssedeln.
Foto:Izabelle Nordfjell/TT
Ingmar Bergman tog inte avstånd från nazismen förrän efter andra världskriget. Numera pryder hans bild den nya 200-kronorssedeln.

Studerar en 200-kronorssedel och gör följande reflektioner: Ikeas grundare, i likhet med andra som en gång hade nazisympatier, avkrävs ursäkter för detta med jämna mellanrum i svenska medier. Man vill att de skall skämmas, och det får de väl stå ut med kanske.

Men alla Lenin- och Stalinbeundrare som det till och med fortfarande finns gott om i vårt samhälle lämnas helt fria och behöver inte skämmas, vilket är underligt, milt uttryckt.

Något som dock är totalt obekant, jag vågar säga för de flesta människor, är att mannen som pryder den nya sedeln också hade nazisympatier, Ingmar Bergman. Inte bara det, han hyllade regimen. Han har själv uppgivit mellan åren 1936-1946, alltså även under hela kriget. Det är inte så vanligt. Enligt en intervju som gjordes av journalisten Maria-Pia Boëthius 1999, och som har kvar intervjun ocensurerad, älskade han Hitler. Bilder från koncentrationsläger avfärdade han fram till 1946 som propaganda och osanna.

Bergman har då aldrig avkrävts några ursäkter för tio långa år av nazi-sympatier. Den svenska kultur- och filmeliten har hållit honom om ryggen under alla år. Varför denna feghet i en demokrati? Som Boëthius skriver borde väl hans naziförflutna ingå i analysen av hans många filmer. Ganska snart efter kriget fick Bergman krypa till korset. I sin självbiografi ”Laterna Magica” berättar han om sina nazisympatier. Det var en ånger som tog på krafterna.

Han själv har säkert gjort vad han kunnat för att förklara sitt förflutna. Men kultur- och filmeliten – hur förklarar man denna tystnad och underdånighet?

Sanningen skulle sopas under mattan. Nu pryder Ingmar Bergman den nya 200-sedeln. Han har gjort många bra filmer som erkänts över hela världen. Trots detta, om man summerar hela historien, måste i alla fall jag fråga mig om hans bild på sedeln var särskilt välgrundat tänkt av Riksbanken.

Håkan Strålenstam

Färjestaden

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.