Insändare

K eller C knappast någon nyckelfråga

Insändare ,
Konstnären Bengt Johanssons minnesmärke över Kalmar Nyckel i Sylvanderparken.
Foto:Mattias Rubin
Konstnären Bengt Johanssons minnesmärke över Kalmar Nyckel i Sylvanderparken.

Nyligen besöktes Kalmar av Samuel W Heed från Kalmars vänort Wilmington.

Heed är senior historian i Kalmar Nyckel Foundation. Han var gäst hos Calmare International School. Lördagen den 18 november besökte han Vasalogen Calmare Nyckel. Han hälsade medlemmarna välkomna till Wilmington och till besök på fartyget Kalmar Nyckel döpt efter fartyget med samma namn. Kalmar Nyckel Foundation har byggt och förvaltar replikan. Han presenterade också nytt informationsmaterial om fartyget. Några undrade varför fartygets namn i motsats till logen inte stavas med C .

Bakgrunden är följande: 1938 firades i Wilmington grundandet av Nya Sverige där fartyget Kalmar Nyckel var ledarfartyg vid överfarten. Inför 300-årsjubileet beslutades att alla objekt, minnesmärken med mera och skriftliga dokument skulle stava fartygets namn Kalmar Nyckel.

Jubileet planerades och genomfördes under ledning av Långasjöättade Amandus Johnson, vid denna tid professor i historia och språkvetenskap vid universitetet i Philadelphia. Han skrev sin doktorsavhandling om amerikanska medborgare, som kunde härleda sitt släktskap till emigranter ombord på Kalmar Nyckel. Sin forskning hade han bland annat bedrivit på passagerarlistorna vid riksmuseets arkiv i Stockholm. Det kan ha bidragit till han förordade stavningen Kalmar Nyckel. Här ser vi bakgrunden till varför också Kalmar Nyckel Foundation valt denna stavning på replikan.

I officiella dokument dyker fartygets namn upp först 1637. Namnet stavas omväxlande med C eller K. Detta enligt uppgift från Fred Hocker på Vasamuseet, även verksam inom Kalmar Nyckel Foundation. Något ”dopbevis” till stöd för den ena eller andra stavningen har ännu inte hittats. Ej heller andra former av primärt källmaterial. Noteras kan att när ledande svenska historiker, till exempel professor Dick Harrison, skriver om fartyget skriver man alltid Kalmar Nyckel.

Ur Kalmarperspektiv kan man förstå att stavningen kan ha ett visst kuriosaintresse. Det dök åter upp när Kalmar för några år sedan äntligen fick vad man borde ha fått redan i början på 1960-talet, nämligen ett minnesmärke över fartyget. Nu står det där äntligen i Sylvanderparken. För det tackar jag särskilt sällskapet Nya Dryaden. Striden om stavningen får lokala historiker gärna fortsätta driva. Mig stör det inte.

Bengt Nordlöw, Kalmar

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.