Insändare

Klimatförändringar hot mot kaffeodling

Insändare ,
För att hejda klimatförändringarna och ge en ny generation kaffeodlare en rimlig chans att försörja sig behöver efterfrågan på riktigt hållbart kaffe öka. 2 bilder
Foto:KENT GILBERT/TT
För att hejda klimatförändringarna och ge en ny generation kaffeodlare en rimlig chans att försörja sig behöver efterfrågan på riktigt hållbart kaffe öka.

Kaffeproduktionen i världen riskerar att halveras till år 2050 på grund av klimatförändringarna. Samtidigt ser allt färre unga en framtid som kaffeodlare. För att invånarna i Kalmar län ska kunna dricka gott kaffe även i morgon behöver fler ta sitt ansvar och bara köpa kaffe som är hållbart på riktigt.

Klimatförändringarna gör att det blir svårare att odla kaffe. När vädret växlar mellan torka och ihållande regn blir skördarna mer osäkra. Forskningsorganisationen The Climate Institute beräknar att kaffeproduktionen i världen riskerar att halveras till år 2050 om vi inte lyckas vända utvecklingen.

I takt med att förutsättningarna försämras väljer allt färre unga människor att försörja sig som kaffeodlare. På sikt innebär det att gott kaffe inte är något som vi kan ta för givet.

Vi på Löfbergs arbetar med utmaningarna på två sätt: Dels gör vi allt för att minimera våra egna koldioxidutsläpp, dels stödjer vi kaffeodlare runt om i världen för att de ska kunna odla mer klimatsmart och hantera klimatförändringarna på ett bättre sätt.

Trots att vi producerar dubbelt så mycket kaffe som för 20 år sedan har vi inte ökat vår elanvändning. Kaffet transporteras med båt och tåg ända in i vårt rosteri i Karlstad, och år 2020 ska vi ha 100 procent förnybar energi i våra rosterier. Samtidigt fortsätter vi att driva på utvecklingen av klimatsmarta förpackningar. Allt för att minimera koldioxidutsläppen.

Genom vår satsning Next Generation Coffee förbättrar vi möjligheterna för nästa generation kaffeodlare. Vi erbjuder bland annat utbildning och direkt handel för att de ska se en framtid inom yrket och kunna skapa ett bättre liv för sig och sina familjer.

För att hejda klimatförändringarna och ge en ny generation kaffeodlare en rimlig chans att försörja sig behöver efterfrågan på riktigt hållbart kaffe öka. En stor del av det kaffe som offentliga aktörer köper in är i dag ekologiskt, och det finns flera kommuner och landsting som går före och bara serverar kaffe som både är ekologiskt och Fairtrade-märkt.

Nu uppmanar vi fler företag och offentliga aktörer i Kalmar län att ta sitt ansvar och bara upphandla kaffe som är hållbart på riktigt. Det finns inte längre några ursäkter för att välja något annat. Även du som köper kaffe hem till dig själv bör ställa dig frågan hur kaffet är producerat. Ditt val av kaffe spelar en viktig roll, och tillsammans kan vi bidra till en hållbar kaffeproduktion och en hållbar framtid.

Lars Appelqvist

Vd Löfbergs

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.