Insändare

LSS som planerad naturvårdsbrand

Insändare ,
Andreas Pettersson, lektor i offentlig rätt vid Södertörns högskola, uttryckte sin besvikelse över både politiker och domstolar när han medverkade vid manifestationen för LSS och personlig assistans i Kalmar i söndags.
Foto:Tomas Löwemo
Andreas Pettersson, lektor i offentlig rätt vid Södertörns högskola, uttryckte sin besvikelse över både politiker och domstolar när han medverkade vid manifestationen för LSS och personlig assistans i Kalmar i söndags.

En stor eloge till lektorn och forskaren i socialrätt Andreas Pettersson att du ville komma till Kalmar för manifestationen den 3 december och fört ditt uttalande ”domstolarna har gjort ett dåligt jobb i att värna individens rättigheter i LSS". Tack till alla politiker, oavsett partifärg, att ni också kom och lovade en förändring. Nu kan det bara bli bättre.

För mig liknar LSS en brand. När brandkåren får larm gör de uttryckning, släcker branden och därefter analyserar orsaken till branden. Jag har aldrig hört talas om att brandkåren kommer till en plats som brinner och påbörjar sitt arbete med att ställa frågan varför det brinner?

LSS-lagen är omvänd ordning, en planerad naturvårdsbrand som man trodde sig ha kontroll över och som tuttades på med olyckliga uttalanden:

• Att kostnaderna skenade iväg

• Att det gick att göra besparingar för att finansiera annan verksamhet

• Att det var ett utbrett fusk

• Att det var en lyxlag jämfört med annan svensk lagstiftning.

Nu har branden spridit sig som en löpeld i Sverige. Under året som gått har vi sett konsekvenserna. Varje dag kan vi följa människoöden vars framtidstro har krossats. Nu pyr det överallt, även i kommunerna som har fått ökat kostnadsansvar som lett till tuffare beslut.

Vilket samhälle vi vill ha kan vi påverka genom att rösta på våra politiker. Men det räcker inte.

Du och jag har också ett ansvar att tala om vilket samhälle vi vill leva i.

Solidaritet handlar om att ställa upp för varandra eller, som en del uttrycker det, det står för rättvisa.

Jag vill ha ett samhälle byggt på solidaritet.

Där det finns ”solidaritetstänk” i ryggraden finns det mänskliga rättigheter. För att leva upp till mänskliga rättigheter räcker det inte med punktinsatser såsom att skvätta lite vatten här och där för att skydda oss från branden. Nu måste vi chartra alla helikoptrar i Sverige för att vattenbomba branden och stå upp för oegennyttig medmänsklighet.

Yvonne Malmgren

Före detta handläggare för LSS och handikappfrågor

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.