Insändare

Metoo måste nå ut till miljoner fler kvinnor

Insändare ,
Emiliana Lorocachi fick under hela sin uppväxt i Bolivia se sin far misshandla modern. Med stöd av We Effect har hon kunnat ta makt över sitt eget liv.
Foto:We Effect/Claudia Belaunde
Emiliana Lorocachi fick under hela sin uppväxt i Bolivia se sin far misshandla modern. Med stöd av We Effect har hon kunnat ta makt över sitt eget liv.

They too. De också. Samtidigt som Metoo har skakat om många länder i västvärlden står miljontals kvinnor i världen utanför. De vågar inte – kan inte – säga något.

För att nå också dem måste jämställdhet stå i centrum för utvecklingsbiståndet.

Hashtaggen #metoo satte fart på allvar när skådespelerskan Alyssa Milano efterlyste vittnesmål från utsatta kvinnor ”så att vi kan ge människor en känsla av storleksordningen på problemet”.

Och vilken reaktion det blev. Metoo är nu en rörelse som djupt berör och engagerar kvinnor- och män - världen över. Ett sätt att säga ”du är inte ensam, vi hör dig och vi är här för varandra”. Hundratusentals, om inte miljoner kvinnor har berättat om sina upplevelser. Utan skam.

De har vågat.

Men de som inte har vågat är många fler.

FN-organet Unicef uppskattade 2014 att 120 miljoner flickor under 20 år – en av tio – någon gång i sitt liv hade utsatts för sexuellt våld.

Ett av de värsta länderna att vara kvinna i är Bolivia. Här känner sig bara varannan kvinna trygg ens i sitt eget hem. Sju av tio bolivianska kvinnor har någon gång blivit utsatta för sexuellt våld. Och det normaliserade våldet upprätthålls av värderingar och beteenden. 57 procent av befolkningen i Bolivia anser nämligen att det är männens ansvar att kontrollera kvinnors beteende. Det gör Bolivias kvinnor till maktlösa, tystlåtna och kuvade individer.

I många länder världen över har kvinnor inget annat val än att vara tysta. Trots övergreppen. För om de berättar sina historier riskerar de att bli utstötta från familjen, från samhället, att bli misshandlade – eller att dödas.

Forskning och erfarenhet visar att låg utbildningsnivå och bristande jämställdhet ökar kvinnors utsatthet. Mikrofinanstjänster och utbildning i jämställdhet stärker kvinnor och minskar riskerna för sexuella övergrepp och våld, konstaterar världshälsoorganet WHO.

Detta är en uppfattning som We Effect delar. Vi har arbetat med kvinnors rättigheter i utvecklingsländer i 60 år. Vi har sett att där kvinnor får mer makt i familjen, större inflytande i samhället och stöd att starta och driva företag, där ökar tryggheten. Och starkare och mer självständiga kvinnor kan också bidra till att gradvis förändra värderingarna i sina samhällen så att stigmat flyttas från offret till förövaren. Detta är en anledning till att jämställdhet är centralt bland FN:s utvecklingsmål. Detta är en anledning till att kvinnor måste stå i centrum för utvecklingsbiståndet.

Metoo startade inte den här hösten och ska inte få ebba ut den här hösten. Den startade för tio år sedan och måste, tyvärr, leva i många år till. Inte bara i västvärlden. Rätten att inte utsättas för övergrepp måste gälla alla kvinnor i hela världen.

Den här kampen måste fortsätta, i Sverige och runt om i världen. Tills Metoo inte längre behövs. Någonstans.

Anneli Rogeman, vd för biståndsorganisationen We Effect

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.