Insändare

Motgift och amputation för att rädda akademien

Insändare Artikeln publicerades
Är det någon idé att besätta Svenska Akademiens stolar igen? I så fall med vilka? Och vilka måste bort?
Foto: Lars Pehrson/TT
Är det någon idé att besätta Svenska Akademiens stolar igen? I så fall med vilka? Och vilka måste bort?

Man skulle kunna likna Svenska Akademien vid en dödssjuk patient som blivit biten av en kobra (läs ”kulturprofilen”).

Vad man måste göra när en person blivit biten av en kobra är att ge denne person ett motgift. Eftersom det gift som drabbat Svenska Akademien är anklagelser om våldtäkt, sexuellt ofredande och andra övergrepp så måste ett adekvat motgift sättas in.

Vad vore mer lämpligt än att då välja in personer med stor kunskap om att motarbeta ovan nämnda gift. Personer som Katarina Wennstam, Maja Lundgren och Sara Stridsberg (ja, igen!) och advokaten Elisabeth Massi Fritz (då Akademien sägs vara på jakt efter även en jurist till stol nummer 1).

Motgift

Gissningsvis skulle ingen av de ovan nämnda vilja sitta med i Svenska Akademien då denna numera torde vara lika attraktiv som malaria. Men leker vi ändå med tanken att ovannämnda personer skulle väljas in så så kan vi nog räkna med att patienten inte kommer bli biten igen, i alla fall inte av samma sorts orm.

Nu menar till exempel DN:s kulturchef Björn Wiman att Akademien är så full av gift att det lämpligaste vore att låta denne möta sin skapare.

Jag kan förstå båda motgifts- och gå i graven-perspektiven.

Men väljer man ändå att låta respiratorn (Sara Danius) – som är det enda som gör att patienten har hopp om livet – stå på, så vore det kanske inte så dumt att välja in ett värn mot ormgift i Akademien. Att patienten blir helt återställd är nog att hoppas på för mycket. En och annan amputation av de hårdast infekterade lemmarna kommer med all sannolikhet bli nödvändig (det vill säga en uteslutning av Horace Engdahl, Sture Allén, Göran Malmqvist och Anders Olsson).

Men jag kan också förstå Björn Wiman. Visst vore kanske det enklaste och barmhärtigaste att låta en så pass sjuk patient gå bort. Och satsa på nya, unga, friska individer.

Väljer man att skaka liv i Akademien igen så måste hur som helst patienten – när denne tillfrisknat så pass att denne kan återgå till arbetet – administreras ett vaccin (Lundgren, Wennstam, Stridsberg och Fritz) mot kobragift. För sannolikheten att en och samma person skulle överleva två kobrabett är mikroskopiskt liten.

Patrice Soares, S-debattör

Amputation