Insändare

Nervösa moderater och S-märkt harmoni

Insändare ,
Moderaternas Anna Kiberg Batra har det allt jobbigare inför partiets Sverigemöte, som inleds den 24 mars i Karlstad, medan harmonin bland Stefan Löfvens socialdemokrater är större än på länge inför partikongressen den 8–12 april i Göteborg
Foto:Maja Suslin/TT
Moderaternas Anna Kiberg Batra har det allt jobbigare inför partiets Sverigemöte, som inleds den 24 mars i Karlstad, medan harmonin bland Stefan Löfvens socialdemokrater är större än på länge inför partikongressen den 8–12 april i Göteborg

Denna politiskt turbulenta vår når sin kulmen nu när både Socialdemokraterna har sin kongress och Moderaterna sitt Sverigemöte. Men där upphör likheterna.

Medan det inte varit lika god stämning i S-lägret sedan Göran Perssons glansdagar för 15 år sedan, så får man gå till Bo Lundgrens valnederlag samma år för att hitta en jämförelse till den allt desperatare nervositet som sprider sig i moderatlägret ju mer opinionssiffrorna sjunker. En halv miljon moderatsympatisörer har övergivit partiet och nu flåsar Centern Kinberg Batra i nacken. I en mätning häromdagen var Sverigedemokraterna större än Moderaterna och står siffrorna sig, så är Moderaterna inte längre oppositionsledare som man varit sedan 1979.

Det skrivs mängder av artiklar och pratas mycket i etermedierna om vad Moderaterna ska hitta på för att vända på den negativa utvecklingen. Partiledaren själv vill göra det till ett kommunikationsproblem att man inte når ut med sina budskap. Det har alla politiker sagt i alla tider. Ingen toppfigur ifrågasätter någonsin själva varan. Sådant är förbehållet lägre dignitärer som ett kommunalråd som vid åsynen av budskapet ”Plan för ett starkare Sverige” på partiets hemsida kommenterade att han inte kan svara på vad denna plan innebär och jämförde det pågående arbetet med en popcornmaskin, där det poppar upp idéer som ”det är väldigt svårt att förstå vad de ska leda till”.

Partiet är kluvet i Sverigedemokratfrågan. Det var inte heller den klaraste motiveringen från Kinberg Batra när hon den 19 januari förklarade att tillståndet i landet är så allvarligt att Alliansen med Sverigedemokraternas hjälp måste störta den rödgröna regeringen i höst. Men resten av Alliansen vägrade vara med och sedan dess har partiet tappat en av fyra väljare.

Nu pratas det om en kampanj för att öka tryggheten och mer och lag och ordning på gator och torg.

Men det där med fler poliser och fler vapenbärande ordningsvakter med vissa befogenheter lade ju Jan Björklund beslag på under helgen och dessutom finns det en lång lista med hårdare tag mot brottsligheten och begränsningar av tiggeriet i den socialdemokratiska partistyrelsens fastlagda riktlinjer inför kongressen. Så det är knappat frågor som kan profilera Moderaterna.

Medan det jäser överallt där, så har det inte varit så harmoniskt i det socialdemokratiska lägret på länge. Annat var det för fem år sedan, då Håkan Juholt fick silkessnöret och fraktionsstriderna rasade öppet och opinionssofforna rasade. Nu ser det bättre ut, men man måste mobilisera sina sympatisörer på soffan mycket bättre. Stefan Löfven har enat partiet och flera av de tyngre ministrarna som Anders Ygeman, Morgan Johansson och Peter Hultqvist upplevs som stabila och kompetenta. Men kanske finns under ytan en konflikt. Det finns flera motioner till kongressen som är kritiska mot den striktare asylpolitiken som infördes 2015 och vill ha en generösare attityd till familjåterförening och till permanenta uppehållstillstånd. Blir kongressens kompromiss att Sverige ska ta emot fler kvotflyktingar?

Jan G Andersson, f d chefredaktör

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.