Insändare

Politikerförakt och oro för demokratin

Insändare ,

Liberalen Olle Wästberg fick uppdraget att ge förslag för att reformera demokratin. Han fann att den ”auktoritära populismen” blivit ett skrämmande inslag i vårt politiska landskap. Inte bara i vårt land utan i hela EU, för att inte tala om USA med Trump.

De politiska partierna tappar medlemmar, de traditionella folkrörelserna är på utdöende och den politiska eliten har svårigheter att vinna förtroende. En SOM-undersökning 2015 visade att partierna har det lägsta förtroendet bland alla samhällsinstitutioner. I medierna framställs partiledarna som ett slags gladiatorer som ska utmana varandra. Efter debatten avgör kommentatorerna vem som vann. Ska väljarna lägga sina röster efter någon form av poängräkning?

Klyftan mellan medborgarna/väljarna och den politiska eliten blir allt djupare. Väljarna får inte tillfälle att utrycka sin vilja i riktigt allvarliga frågor som vinster i välfärden och alliansfriheten. Värdlandsvtalet med Nato kuppades igenom utan debatt. Ratificeringen av FN-resolutionen om kärnvapenförbud skjuts upp till efter valet. Frågan om privata vinster i välfärden kommer att bli en kasperteater i riksdagen.

För att rätta till felaktiga väljaropinioner satsas åtskilliga miljoner för att driva igenom eliternas uppfattningar. Tankesmedjor, lobbyister, PR-konsulter, och med dem följsamma medier, driver kraftfulla kampanjer för att ta udden av obekväma opinioner.

Den senaste överenskommelsen om pensionerna späder också på politikerföraktet och när en S-märkt talman tackar för sig vid 53 års ålder med en pension på 11 miljoner lär det inte minska.

Hans Skagerlind

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.