Insändare

Rätten till abort går inte att ta för given

Insändare ,
Tusentals polska kvinnor demonstrerade och strejkade runt om i Polen i oktober i fjol mot den konservativa regeringens och katolska kyrkans planer på att förbjuda aborter. 4 bilder
Foto:Czarek Sokolowski/TT
Tusentals polska kvinnor demonstrerade och strejkade runt om i Polen i oktober i fjol mot den konservativa regeringens och katolska kyrkans planer på att förbjuda aborter.

På 60- och 70-talet åkte många svenska kvinnor till Polen för att genomföra laglig och säker abort. För oss i Sverige är det idag självklart att kvinnor bestämmer över sin egen kropp. Så är det inte i Polen. I Polen har aborträtten inskränkts till att bli en av Europas strängaste. Den polska regeringen vill dessutom göra ytterligare inskränkningar.

Nu är det vår tur att ställa upp. Vänsterpartiet i Kalmar län har därför tillsammans med angränsande distrikt och Vänsterpartiet i EU dragit igång en kampanj med syfte att dels samla in medel till information om sexuella och reproduktiva rättigheter i Polen och dels att lyfta frågan om rätten till abort i allmänhet och situationen för polska kvinnor i synnerhet.

Den 1 januari 1975 infördes fri abort i Sverige. Det är ett beslut som har bidragit till att Sverige i dag är ett av de länder som har lägst mödradödlighet. Rätten till abort handlar om kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp. Det är, och har varit, en hörnsten i kampen för jämställdhet mellan könen, genom historien och över hela världen.

Men Polen visar att vi inte heller kan ta våra framsteg för givna. 1993 avskaffade Polen den fria aborträtten. Idag får du endast göra abort i Polen om du blivit utsatt för sexuellt övergrepp, om den gravidas liv är vid fara eller vid fosterskador. Dessa restriktioner gör att Polen spelar i samma liga som Irland och Malta i tävlingen om de länder i Europa där abort i princip är totalförbjudet.

Det räcker dock inte för den katolska kyrkan i Polen som nu arbetar för att abort inte ens ska tillåtas om det finns fosterskador eller om graviditeten är ett resultat av en våldtäkt. Målet är alltså att inskränka en abortlagstiftning som redan är en av Europas striktaste. Individer och organisationer som informerar om rätten och möjligheter till abort kan straffas för det.

I Polen beräknas årligen 200 000 illegala aborter eller aborter utomlands ske. Det är över 500 aborter per dag. I polska tidningarna finns annonser som erbjuder ”Full gynekologisk service” eller som hjälper dig att ”återfå mensen”. För den med pengar finns alltid en väg att köpa en säker abort. Och de som får betala det högsta priset är framförallt unga och fattiga kvinnor.

Det fysiska avståndet till Polen är inte långt, men möjligheten att få bestämma över sin kropp är långt ifrån denna verklighet. Därför har vi dragit igång denna kampanj för att samla in pengar till information om sexuella och reproduktiva rättigheter i Polen och för att lyfta frågan om rätten till abort i allmänhet och situationen för polska kvinnor i synnerhet.

Det som just nu pågår i Polen angår nämligen oss. För oss är det självklart att vi har ett ansvar gentemot de kvinnor som i andra länder förvägras sina mänskliga rättigheter. För 50 år sedan reste kvinnor från hela Sverige till just Polen för att de behövde avbryta en oönskad graviditet. Nu är det vår tur att ställa upp!

Linda Fleetwood (V), landstingsråd Landstinget i Kalmar län

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.