Insändare

Representerar mer politik än vetenskap

Insändare ,

Svar på Lars-Erik Andervads inlägg.

Jag påstår enligt Andervad att FN:s klimatpanel IPCC har fel om sambandet utsläpp – klimatförändringar. Det är fel. Jag skrev att de inte vet vilket sambandet är trots 30 års arbete – det är en viss skillnad. Trots detta har de offentliggjort ekvationer för dessa samband.

IPCC står för Intergovernmental Panel on Climate Change. Intergovernmental betyder mellanstatlig. Det är alltså en politisk sammanslutning. Panelen består av tre arbetsgrupper och en brokig blandning från FN:s medlemsländer varav majoriteten är dysfunktionella som exempelvis diktaturer. De sistnämnda förhandlar (!) fram en sammanfattning av de tre arbetsgruppernas resultat till ett dokument avsett för politiker och media. Det säger allt om den vetenskapliga nivån. Det finns ingen seriös vetenskaplig disciplin där man kan förhandla fram vetenskapliga resultat

I Paris enades man om frivilliga utsläppsbegränsningar fram till 2030 omfattande 56 Gt (Gigaton). Det är mindre än en procent av behovet på 6000 Gt enligt IPCC:s formler. Det betyder att mer än 90 procent av de minskningar som skulle säkra temperaturmålet skall vidtas efter 2030. Så bråttom som svenska miljöaktivister påstår är det tydligen inte. Det blir heller inga påföljder för de som inte uppfyller sina åtaganden. Vad betyder då ”juridiskt bindande” i praktiken? Utomlands betecknar man Parismötets resultat som ”agreement” eller ”accord” - överenskommelse och inte ”treatment” - avtal. USA:s president Obama ville undvika ett avtal då han säkerligen var fullt medveten om att han aldrig skulle få det godkänt på en republikanskt dominerad hemmaplan. Även nu förbigår Andervad med tystnad det faktum att flera stora länder kommer att kraftigt öka sina utsläpp till 2030.

Lennart Back, före detta adjunkt i maskinteknik

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.