Insändare

Rustade ner skola, vård och försvar

Insändare ,

Nils Fredrik Aurelius ställer på ledarsidan den 22 november frågan varför vi med vårt höga skattetryck inte har sjukvård utan köer, en skola i världsklass, ett starkt försvar eller en effektiv polis.

Svaret på den frågan är enkelt och lätt funnet och det beror, som Nils Fredrik Aurelius mycket väl vet, på de borgerliga partierna i Sveriges riksdag.

Under efterkrigstiden byggdes Sveriges välstånd starkt, vi fick en effektiv sjukvård där köerna blev kortare och kortare, vår skola blev världskänd för sina fantastiska resultat, vårt försvar var inte stort och hade nog inte klarat sig så länge mot vare sig den ena eller den andra supermakten, men det var neutralt och det var vårt.

Allt detta ändrades på 70-talet då borgarna, efter 40 års ökenvandring, tog makten.

Helt plötsligt skulle den svenska sjukvården ändra inriktning från ett friskt samhälle med friska medborgare till att gå med vinst ekonomiskt sett, antalet läkarstudenter skulle minska, dels för att öka yrkets attraktivitet, dels för att det inte var Sveriges ensak att förse tredje världen med läkare.

Folkpartiet (dåvarande Liberalerna) släpptes in i skolan och lade grunden för det som Jan Björklund nu för tiden, utan att darra på manschetten, föraktfullt kallar för flumskolan. Den enda stora skolreformen från vänsterhåll under tiden därefter var kommunaliseringen, vilken bejublades av de borgerliga, då man nu kunde privatisera utan statlig inblandning.

Det svenska försvaret skulle inte längre handla neutralt svenskt utan skulle handla på världsmarknaden, det vill säga USA, och därmed började nedmonteringen av försvarsindustrin och det neutrala försvaret som fick mindre och mindre pengar till manskapet, vilket alla vet är ryggraden i ett försvar. De borgerliga ville ju in i Nato och den kortaste vägen var ju att ställa oss utan något försvar alls.

Detta fortsatte sedan på 90-talet med bland annat Bildts totala ruinering av den svenska skattkammaren och Miljöpartiets totala blindhet inför de djävulska detaljerna i privatskoleexperimentet för att sedan avslutas med Reinfeldts och Borgs regeringstid 2006–2014.

Kvar finns nu bara ett socialdemokratiskt parti som inte på allvar verkar vilja göra upp med de borgerliga morasen som effektivt slog undan benen på det som Nils Fredrik Aurelius efterfrågar.

Så varsågod Nils Fredrik Aurelius, nu kan du skriva ditt genmäle. Gärna utan svar på de frågor jag inte ställt och utan frågor på allt som inte har med ämnet att göra, vilket annars är vanligt i dina debattsvar.

Ulf Åman, Oskarshamn