Insändare

Skrota papperskvittot – för småföretagens skull

Insändare ,
De svenska småföretagen har kommit på efterkälken jämfört med andra EU-länder när det gäller digital teknik på avancerad nivå. Papperskvitton är en av bromsklossarna som många småföretagare vill slippa.
Foto:Nora Lorek/TT
De svenska småföretagen har kommit på efterkälken jämfört med andra EU-länder när det gäller digital teknik på avancerad nivå. Papperskvitton är en av bromsklossarna som många småföretagare vill slippa.

Fyra av tio småföretagare i Kalmar län vill slippa arkivera papperskvitton och i stället gå över helt till digitala kvitton, visar en färsk undersökning från Visma. Men det kräver att lagen ändras så att elektronisk lagring av papperskvitton blir tillåten.

I dag halkar svenska småföretag efter konkurrenter inom EU när det gäller digitalisering, och för att ändra på det krävs enklare och mer moderna regler.

Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Därför mår Sverige som bäst när sådana företag har de bästa villkoren. Då krävs uppdaterade, moderna regler som låter företagare lägga sin tid på rätt saker. Så skapar vi fler jobb och en stabilare arbetsmarknad.

I Kalmar län vill fyra av tio småföretagare, 36 procent, vill gå över helt till digitala kvitton enligt en färsk undersökning från Visma. Motsvarande siffra för landet som helhet är 58 procent. De har allt att vinna på en sådan övergång. Förbudet mot att spara kvitton enbart elektroniskt är en bromskloss som försenar småföretagens digitalisering. För att få upp farten måste vi skrota papperskvittot.

Vi tänker ofta på Sverige som ett land i digitaliseringens framkant, men när det gäller småföretag är verkligheten en annan. Här ligger Sverige efter, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat: Bara elva procent av de svenska småföretagen är på en avancerad nivå när det gäller digital teknik. Siffran är lägre än i något annat nordeuropeiskt land och långt under EU-snittet på 17 procent.

Digitala verktyg har revolutionerat kvittohanteringen, men lagstiftningen i Sverige hänger inte med. Du kan lagra dina kvitton digitalt, men då måste du fortfarande spara dubbla kopior – originalkvittot ska sparas i tre år och den digitala kopian i ytterligare fyra år.

Svenska företag hämmas i konkurrensen med sina kollegor i andra länder, eftersom svenskarna tvingas lägga mer tid på att sätta in papper i pärmar. Det är tid som de i stället skulle kunna ägna åt att utveckla verksamheten, bli mer konkurrenskraftiga och skapa fler jobb.

De flesta företag anlitar en redovisningskonsult – som också tvingas hantera stora mängder papper manuellt. Ett modernt samarbete borde i stället låta konsulten fokusera på rådgivning och affärsutveckling, och låta det som kan automatiseras bli automatiserat.

Vi uppmanar riksdag och regering att våga skrota papperskvittot. För småföretagen handlar det om att hänga med i den digitala utvecklingen genom att lägga tiden på rätt saker. För Sverige handlar det om att klara sysselsättning och välfärd. Lagar som speglar den tid vi lever i borde vara en självklarhet.

Daniel de Sousa

Vd för Visma Spcs

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.