Insändare

Socialdemokrater: Sätt dagordningen!

Insändare ,
Tage Erlander (1901–1985), socialdemokratisk partiledare och statsminister 1946–1969. Ingen regeringschef i någon parlamentarisk demokrati i världen har suttit längre på sin post i obruten följd än han.
Foto:Freddy Lindström/TT
Tage Erlander (1901–1985), socialdemokratisk partiledare och statsminister 1946–1969. Ingen regeringschef i någon parlamentarisk demokrati i världen har suttit längre på sin post i obruten följd än han.

Vid Socialdemokraternas distriktskongress i Västervik den gångna helgen fick jag tillfälle att tacka för nomineringen till mottagande av Tage Erlandermedaljen.

Jag är både stolt och nöjd med mottagandet. Jag tackade också partikamrater jag samverkat med i partiarbetet samt i landsting och kommunfullmäktige och dess styrelser och nämnder.

Jag blev socialdemokrat 1958 då Birger Rosqvist, sedermera riksdagsman i länet, tog mig med till Broderskapsgruppen, numera Socialdemokrater för Tro och Solidaritet (STS), i Oskarshamn där jag fortsatt är verksam.

Tage Erlander, som instiftat medaljen, träffade jag flera gånger. Den första var vid en Broderskapskongress i Karlstad. Erlander var partistyrelsens representant i kongressen och höll ett tal vid ett välbesökt offentligt möte.

  Erlander underströk kraftigt betydelsen av det starka samhället. Beskrev den pågående uppbyggnaden av det svenska folkhemmet och visade tydligt inriktningen på politiken mot framtiden.

  På kongressfesten i en bygdegård blev vi bjudna stekt fläsk och nävgröt, en stadig värmländsk skogshuggarmiddag och Erlanders Värmlandshistorier på bygdemål. Tage fascinerade oss alla både i allvar och humor. Vid en kurs på Bommersvik var vi några som gästade Aina och Tage på en kopp kaffe och ett givande samtal i deras sommarboende. Högtstående mötestillfällen.

  Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. In kom Gösta Bohman, Carl Bildt och borgarna och raserade grunderna i vårt folkhem.

  I dag lever vi i ett annat samhällsklimat. Kunder på en samhällsmarknad.

  Främlingsfientliga högerpopulister sprider lögner från spökfabriker och fiberarméer på olika medier för att skapa rädsla och oro.

  Partivänner! Låt oss sätta dagordningen.

  Det är tro solidaritet och rättvisa, verklig socialdemokrati som kan överbrygga motsättningar och segra över ondska och rädsla skapa trygghet samt återskapa ett folkhem. Ge inte upp!

  Torgny Nilsson, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet