Insändare

Språk viktigare än brygga i Norrliden

Insändare ,

Norrliden i Kalmar är en förort som i många avseenden är synonym med brottslighet, arbetslöshet och segregation, en konnotation som politikerna misslyckats med att sudda ut, detta trots att kommunen genom åren satsat oerhörda resurser på upprustning av bland annat grundskolan, fritidsgården, idrottshallen, gym, cykelvägar, lekplatser och multiplan.

De åtgärder som kommunen redan infört och de som planeras att göra under 2018, däribland med en stor aktivitetspark och en 80 meter lång brygga vid Norrlidsbastun har inte och kommer inte att leda till en mer lyckad integration i Norrliden. Vi är i behov av mer reformerande och nyanserade tillvägagångssätt.

En majoritet av de elever som går på Kalmarsundsskolan har utländsk bakgrund, och i många fall har föräldrarna svårt med det svenska språket vilket kan hindra barnen från att få den hjälp som behövs med läxorna hemma. Av denna anledning är det essentiellt för eleverna att ha en plats att besöka efter skolan där de kan få hjälp med studierna. Samtidigt ger förlängda öppettider på Bergaviks bibliotek och satsningar på språkkurser medborgare möjligheten till att förkovra sig i det svenska språket.

Det behövs mötesplatser där en interaktion kan ske mellan invandrare och svenskar, där båda sidornas frågor och tankegångar kan växlas med varandra genom diskussioner. I dessa sammanhang bör ett av de centrala temana vara det svenska språket, sederna och normerna för att människor med invandrarbakgrund ska få en god förståelse av Sverige i helhet och på så sätt assimilera sig. Givetvis är det även viktigt att diskutera andra kulturer och traditioner, så att båda parterna skapar sig en god förståelse av varandra. Dessa mötesplatser ska även vara en plats där människor kan komma och ta del av musik, dans, konst och matlagning från olika kulturer.

Under 2016 anordnade Magnus Åström, Shemsi Brahimi och Zana Eliassi en föreläsning i Norrliden gällande ungas privatekonomi, vilket var ett utmärkt sätt att nå ut till ungdomarna. Med satsningar på föreläsningar där exempelvis politiker, lärare och ekonomer kan skildra sina erfarenheter, kan man motivera ungdomarna till att fullfölja studierna och andra eventuella målsättningar. Sedan bör man även bjuda in betydelsefulla samhällsaktörer såsom polisen, arbetsförmedlingen, och komvux för att skapa insyn och förståelse.

Daiko Aliassi

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.