Insändare

Undersköterskorna blir diskriminerade

Insändare ,

Från den 1 juni får sjuksköterskor som arbetar natt inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Kalmar läns landsting en förhöjd nattersättning. Kommunal Sydost tycker att det är orättvist och diskriminerande att inte även undersköterskor och ambulanssjukvårdare får samma förhöjda ersättning.

Den rödgröna majoriteten i Kalmar läns landsting borde veta bättre än att bara lyfta en yrkesgrupp. Bristen på både sjuksköterskor och undersköterskor inom Hälso- och sjukvårdsområdet i Sverige är stor. Sveriges kommuner och landsting (SKL) påtalar ofta att det behövs en mängd undersköterskor inom både äldreomsorg och hälso- och sjukvård under de kommande åren. Det vore väl ett argument för att ge även den professionella yrkeskåren undersköterskor den högre ersättningen? Nog är väl arbetet för både undersköterskan, ambulanssjukvårdaren och sjuksköterskan lika obekvämt klockan 3.30 en lördag natt?

Den patientnära omvårdnaden på länets tre sjukhus kräver att yrkesutbildade undersköterskor finns tillgängliga. Att då som arbetsgivare ge även undersköterskor och ambulanssjukvårdare del av den förhöjda nattersättningen skulle göra Kalmar läns landsting till en attraktivare arbetsgivare. Bristen på både sjuksköterskor och undersköterskor skulle hjälpas upp av att anställa fler undersköterskor.

Sjuksköterskan och undersköterskan arbetar i team med patientnära omvårdnad och båda yrkesgrupper behövs för att säkerställa omvårdnaden.

Undersköterskor är en lojal yrkesgrupp som bland annat täcker upp där sjuksköterskor saknas. Undersköterskor lägger ner mycket arbete på att lära upp nyutbildade sjuksköterskor och på att få det så viktiga teamarbetet att fungera för patientens bästa.

Kommunal Sydost uppmanar de styrande politikerna i Kalmar läns landsting:

Värdesätt undersköterskor och ambulanssjukvårdare genom att även ge dem den förhöjda nattersättningen. Denna satsning leder till fler anställda och kommer bli en stor hjälp för er som arbetsgivare med de nuvarande bemanningsproblemen både bland sjuksköterskor och undersköterskor.

Larita Wigander

Sektionsordförande, Kommunal Hälso-sjukvård och trafik Kalmar län

Mahlin Bergman

Avdelningsordförande, Kommunal Sydost

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.