Insändare

V har misslyckats att påverka om LSS

Insändare ,

Svar på vänsterpartisterna Maj Karlssons och Kaj Ravings insändare den 16 nov om LSS.

Det är glädjande att Vänsterpartiet nu ansluter sig till arbetet att stoppa nedmonteringen av LSS (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade) och rätten till personlig assistans för personer med omfattande funktionsnedsättningar. Som liberal är jag stolt över att det var mitt parti och vår dåvarande partiledare Bengt Westerberg som drev igenom LSS-reformen 1994. LSS och rätten till personlig assistans var förmodligen den största frihetsreformen för en grupp människor som annars är vana att få sitt självbestämmande och därmed sin frihet starkt begränsad. För oss är det självklart att varje människa ska ha frihet att bestämma över sin vardag. Nu hotas denna frihetsreform av den rödgröna regeringen som vill skära ned på personlig assistans. Det är samma regering som Vänsterpartiet samarbetar med och är ett stödparti till.

Med tanke på Karlssons och Ravings starka reaktioner förstår jag att jag måste ha trampat på en riktigt öm tå när jag anklagade Vänsterpartiet för ett politiskt dubbelspel. Men faktum är att deras parti utgör en del av regeringsunderlaget och gärna tar åt sig äran av det ”goda” som regeringen gör. Samtidigt ställer man sig utanför och agerar oppositionsparti när det passar. Det gör att Vänsterpartiet ikläder sig en märklig särställning i svensk politik. Man tar åt sig äran för det positiva och kritiserar samtidigt det negativa utan att känna ansvar. Det är just det här dubbelspelet som blir märkligt i mångas ögon.

Jag kan bara konstatera att Vänsterpartiet som stödparti inte lyckats påverka sina samarbetspartners nämnvärt. Nyligen presenterade ansvarig minister, Åsa Regnér (S), ett åtgärdspaket för assistansersättningen. Det mest uppmärksammade förslaget är att lagen om tvåårsomprövningar fryses temporärt i väntan på att en utredning ska bli klar. Det är bara att betrakta som en halvmesyr och inte på långa vägar tillräckligt. För många som redan drabbats av den nya och tuffare tolkningen blir det ingen skillnad – inte heller för nya ansökningar. Åtgärden är därför ett mycket litet steg i rätt riktning.

Jag kan garantera Maj Karlsson och Kaj Raving att både jag personligen och Liberalerna kommer att fortsätta vårt intensiva arbete mot en nedmontering av LSS. Jag är uppriktigt glad över alla som ansluter sig till det arbetet. Ju fler vi är desto större är möjligheterna att nå resultat. Men samtidigt förbehåller jag mig rätten att reagera över märkligheter. Jag kan bara konstatera att Vänsterpartiet som stödparti inte lyckats påverka sina samarbetspartners nämnvärt. Den iakttagelsen har fler gjort. Maj Karlsson säger själv i Östra Småland/Nyheterna den 14 november, om LSS och den personliga assistansen att ”vi har fullständigt slagit sönder en lag utan att ändra den”. Det är en välkommen insikt. Låt oss göra om och göra rätt istället!

Pierre Edström (L)

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.