Insändare

Vanvettigt med partier i kyrkovalet

Insändare ,

Döm om min förvåning när Bengt Olof Dike i sitt senaste inlägg anför att vi inför vår Herre är smålänningar allihop. Det är inte sant. Dike är bleking till exempel. Ingen egentlig skam i det men när det inte ens här blev rätt, återstår nog en del att fundera över.

Nu är jag inte knusslig. Frimodig kyrka kan säga något om Jesus som Herre i sitt program. Detta kan omöjligen sekulära politiska partier göra. En blind borde kunna se skillnaden. Och min invändning gäller att sekulära politiska partier ska in och styra Svenska kyrkan på alla nivåer. När det är så, jag avslöjar väl inga hemligheter, blir beslutsfattarprocessen politisk, det vill säga sakargument värderas efter politisk styrka, antalet mandat. Kyrkans gamla sätt att fatta beslut är ett annat. Det är att övertyga varandra med goda argument. Det är en mer demokratisk ordning, för på så vis får också de döda ett ord med i laget. Martin Luther, Augustinus, Den heliga Birgitta och Lina Sandell lika.

Jag styr inte vad de politiska partierna ska göra, men utgår från att medlemmarna kan inse att i en fri kyrka ska vi inte ha politiska partier att styra. De borde vara fullt upptagna med kommuner, landsting, regioner och stat.

Dike påpekar att jag är en erfaren präst. Ja, och jag har suttit flest dagar av alla i det så kallade kyrkomötet och därtill i Kyrkostyrelsen i ett par omgångar samt Kyrkofondens styrelse och en del annat. Jag har läst och skrivit en del också. Man får nog utgå från att jag vet vad jag talar om. Likväl eller lik förbannat, välj själv, ska jag anklagas för att ha en dold agenda. Jag påstås egentligen vara missnöjd för att partierna får många röster. Men det kanske är så, att jag talar sanning när jag finner principen med partier i kyrkovalet vanvettig?

Med socialdemokrater och andra i kyrkostyrelsen umgås jag dock vänligt. Det ändrar inte att de politiska partierna som partier inte kan säga något om Jesus som Herren. Partierna är sekulära. Ingen tänker nog ändra på det – eller ska det bli medlemskrav på kyrkotillhörighet för att vara med i S? Förresten tycker jag synd om några hederliga sossar. Idoga ombudsmän sorterade bort dem från valbar plats. Så gör inte vi. I Frimodig kyrka kryssar väljarna bland kandidater som ingen ombudsman sorterat bland.

Nå, det blir kyrkoval och partierna skulle kunna skörda triumfer. Det tror jag på rätt kort sikt blir förödande för Svenska kyrkan. Jag ville en fri kyrka just för att den skulle vara – fri.

Nu är jag inte helt uppgiven. Kyrkogången är bättre i Småland och på Öland än i Blekinge. Och här kan man i kyrkovalet den 17 september fortfarande kryssa mig, fast det är sista gången den möjligheten förefinns.

Dag Sandahl

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.