Insändare

Vetot mot vindkraft hotar elförsörjningen

Insändare ,
Skogsindustrin är beroende av ett robust och hållbart elsystem och vindkraften är central i den politiska energiöverenskommelsen. Därför välkomnas Energimyndighetens och Naturvårdsverkets förslag att ta bort den kommunala vetorätten, som ger kommuner rätt att säga nej till vindkraft.
Foto:Henrik Montgomery/TT
Skogsindustrin är beroende av ett robust och hållbart elsystem och vindkraften är central i den politiska energiöverenskommelsen. Därför välkomnas Energimyndighetens och Naturvårdsverkets förslag att ta bort den kommunala vetorätten, som ger kommuner rätt att säga nej till vindkraft.

Kommunernas oinskränkta rätt att stoppa vindkraft används ofta mot projekt som tidigare har välkomnats och där tiotals miljoner kan ha investerats i förberedelser.

För oss inom skogsindustrin är inte vindkraften någon huvudaffär i sig. Men vi är beroende av ett robust och hållbart elsystem och vindkraften är central i den politiska energiöverenskommelsen. Därför välkomnar vi Energimyndighetens och Naturvårdsverkets förslag att ta bort det kritiserade kommunvetot.

Förra årets blocköverskridande energiöverenskommelse innebär att ytterligare 18 TWh förnybar elproduktion ska etableras fram till år 2030. Det förutsätter att vindkraftsutbyggnaden tar rejäl fart; enligt vindkraftsbranschen handlar det om ett investeringsbehov på närmare 50 miljarder kronor.

I dag motverkas detta mål av ett regelverk, kallat ”det kommunala vetot”, som ger kommuner oinskränkt rätt att säga nej till vindkraft. Några skäl behöver inte anges och besluten går inte att överklaga.

Ofta kommer kommunernas beslut sent i processen, när vindkraftsföretagen kan ha investerat tungt i utredningar som egentligen hör till länsstyrelsens miljöprövning. Om kommunen då drar i bromsen kan det betyda att tiotals miljoner kronor, tänkta som en investering i förnybar energiproduktion, går till spillo.

Självklart ska kommunerna ha stort inflytande. Vi känner oss i det avseendet trygga med expertmyndigheternas bedömning; att nuvarande särreglering kan slopas med fullgod miljöprövning och fortsatt stort kommunalt inflytande över var vindkraftverken lokaliseras, genom översiktsplanering och en stark ställning som remissinstans.

Skogsindustrin är en av Sveriges viktigaste näringar som direkt ger arbete åt 70 000 personer i hela landet. Vi är inga vindkraftsbolag. För oss är vindkraften en kompletterande affärsmöjlighet, främst genom markarrenden. Vi kan också engagera oss i vindkraftsetableringar på egen mark, men mer än en sidoverksamhet blir det ändå inte.

Helt centralt för oss är däremot en robust och hållbar elförsörjning, och i det avseendet har vindkraften en tydlig roll. Efter den blocköverskridande energiuppgörelsen kan knappast någon ifrågasätta det.

Vår sektor har en egen nyckelroll i klimatomställningen. Vi berättar gärna om hur våra växande skogar binder koldioxid och att träbaserade produkter fortsätter att lagra koldioxid under hela sin livslängd. Sverige och svensk skogsindustri har stora förutsättningar att driva utvecklingen mot en bioekonomi.

Men klimatutmaningarna är så stora att vi måste arbeta på många parallella fronter. Vi välkomnar därför förra årets energiöverenskommelse som bland annat innebär kraftfulla satsningar på vindkraft och annan förnybar elproduktion. Vi uppmanar regeringen att lyssna på expertmyndigheterna och ta bort det kommunala vetot – så att satsningarna på ett robust och hållbart elsystem kan genomföras.

Björn Rentzhog, vd och koncernchef Persson Invest

Björn Risby, affärsområdeschef, Bergvik Skog

Mikael Källgren, affärsområdeschef, SCA Förnybar Energi

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.