100 dagar på Island – Håkan Juholts egna bilder från Reykjavik

Reykjavik Artikeln publicerades
Officiella middagar ingår i ambassadörsjobbet. Här tänds ljusen inför en sammankomst i det vackra residenset.
Foto:Privat
Officiella middagar ingår i ambassadörsjobbet. Här tänds ljusen inför en sammankomst i det vackra residenset.

Den här veckan har Håkan Juholt varit ambassadör i Reykjavik på Island i 100 dagar. Det blev en rivstart för Oskarshamns store son i det vackra residenset på Fjólugata 9.

Med vulkanliknande entusiasm har han tagit sig an det nya uppdraget och redan hunnit etablera en stark relation till det lilla landet med drygt 330 000 invånare. Island är alltså knappt en och en halv gång Kalmar län.

Vi bad Håkan Juholt, som varit anställd som fotograf på Östra Småland/Nyheterna att med egna bilder berätta om de 100 första dagarna. Det gjorde han gärna. En del av dem visar vi här.

Ambassadörer är väl inte riktigt kända för att satsa på utåtriktade publika arrangemang. Men Juholt-diplomatin är annorlunda.

Senast medverkade ambassaden och Håkan och ambassadörsfrun Åsa på julmarknaden i Reykjavik på torsdagen, man bjöd på glögg och pepparkakor och arrangerade tävlingar med priser från Sverige, bland annat Orrefors.

– Vi är ute och träffar islänningar och pratar om Sverige, berättar Håkan Juholt.

I det vackra residenset har man inrett två rum till svenskt konstgalleri, där svenska konstnärer ställer ut.

– Det är en så vacker byggnad. Vi vill att flera ska få se den, säger han. Och man kommer hit. Det har blivit väldigt populärt.

En kraftfull start på ambassadörsarbetet var en klar strategi, när han steg iland på Island.

– Man kan nöja sig med en notis om ny ambassadör. Jag vill, för Sveriges del ha mer, säger han. Jag är beredd att bjuda på mig själv för att stärka banden mellan Island och Sverige.

Flera stora artiklar i isländska tidningar, tv-inslag och intervjuer har präglat hans drygt tre månader.

Det vanliga diplomatiska arbetet ligger inte nere. Hittills har det blivit 14 olika rapporter som skickats till UD i Stockholm. Men till alla de officiella uppdragen adderas nu också mängder med kulturaktiviteter, bjudningar, kaffekalas och vickningar. Någon är kanske orolig för vad som händer med ambassadens representationskonto.

– Det går alldeles utmärkt. Det är nämligen alltid jag och Åsa som steker köttbullarna, gör snittarna, Västerbottenspajen och bakar kakorna. Vi har inte budget att ta in någon extra personal. Vi gör det själva.

– Det är mycket jobb och jag trivs. Jag mådde inte bra av att inte ha något att göra. Nu kan klockan vara två på natten innan vi fått in det sista i diskmaskinen efter en vickning. Åtta på morgonen är jag på ambassaden. Jag är trött när jag lägger mig på kvällen. Det är härligt.

Uppdraget som ambassadör är glasklart, säger han. Han ska främja Sveriges intressen. Det sker bland annat genom att göra islänningarna mer intresserade av Sverige. Men det fungerar också åt andra hållet, genom att öka intresset för Island i Sverige. I januari kommer landets nye president Gudni Johannesson att besöka Sverige. Juholt hoppas för fördjupade relationer efter det, bland annat att ruska liv i vänortsutbytet.

Kalmar är vänort med Selfoss i Arborgs kommun, hur många känner egentligen till det.

De kommersiella kontakterna borde också öka, menar Håkan Juholt.

– Det går exempelvis inte att få fatt i svensk öl på Island, intresset för svenska trähus är mycket stort. Här finns det mycket att göra för svenska företag. Och även handel åt andra hållet skulle kunna öka.

Fackföreningar, företag och inte minst fotbollsföreningar borde kunna ha ett utbyte länderna mellan, menar ambassadören.

Nästa år är det fotbolls-VM. Både Sverige och Island är med. Residenset i Reykjavik kommer att blir ett fotbollscentrum.

– I trädgården kommer vi att sätta upp fotbollsmål och den som vill kan försöka göra mål på ambassadören. Vi köper också in fotbollsspel där den som är på det humöret kan försöka att sopa mattan med svenske ambassadören.

Paret Juholt och islänningarna har verkligen funnit varandra. Många talar om den fantastiska naturen, men det är annat som imponerat mest.

– Det här är ett välkomnande, varmt och generöst folk, säger han. Landskapet är förstås hänförande, men det är islänningarna som imponerat mest.