166 miljoner rekordplus för Kalmar kommun

Kalmar Artikeln publicerades
Johan Persson (S).
Foto:Ulrika Bergström
Johan Persson (S).

Kalmar kommun gör ett plusresultat på 166 miljoner 2016, det bästa någonsin. Samtliga investeringar har gjort utan lån och man har dessutom betalat tillbaka 250 miljoner på tagna lån.

– Väldigt positivt. Det är pengar som behövs då vi ska investera rejält i simhall, reningsverk och skolor de närmsta åren. Det kommer vi med stor sannolikhet inte klara att finansiera helt utan lån, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

Anledningarna till att resultatet blivit så bra är flera. Bland annat gör samtliga nämnder bättre resultat än budgeterat. Totalt handlar det om 81 miljoner kronors skillnad.

– Bland annat har vi inte kunnat tillsätta alla tjänster inom förskola och skola, säger Persson.

Andra tillskott utöver budget är försäljning av marken vid Ölandshamnen där universitetet ska byggas och en byggbonus på 24 miljoner kronor.

– Resultatet kunde ha varit ännu bättre men vi har skjutit till resurser till äldreomsorgen och bidrag till föreningar.

Kommunen har investerat 447 miljoner i olika projekt, samtliga finansierade utan lån. Kommunen har dessutom minskat sina långfristiga skulder med 250 miljoner till 737 miljoner i lån.

– Vi hade budgeterat att låna till en del investeringar men i stället kunde vi minska skuldsättningen. Vi klarar våra finansiella mål med råge. Ett bra resultat är viktigt eftersom det innebär att vi kan finansiera investeringar utan lån.

– Det är viktigt ha ett överskott i den kommunala verksamheten, varje lånad krona kostar, säger Johan Persson.