17-åring hade 500 tabletter tramadol

Kalmar Artikeln publicerades
Den syntetiska drogen Tramadol är populär hos unga. Nu döms en 17-åring som hade 500 tabletter.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Den syntetiska drogen Tramadol är populär hos unga. Nu döms en 17-åring som hade 500 tabletter.

Polisen hittade 500 narkotikaklassade tramadoltabletter hos den unge mannen. Och nu döms han till ungdomsvård.

Trots att den unge mannen, som har afghanskt medborgarskap, inte bott i Sverige mer än 40 månader har han vid fem tillfällen, dömts för olika typer av narkotikabrott.

Redan sommaren 2017 , när pojken var 15 år, kommer det till socialtjänstens kännedom att han använt narkotika. Det lämnas därefter allt fler rapporter om ett eskalerande missbruk och den unge mannen placeras i ett stödboende.

Det har då inkommit fem orosanmälningar om att han missbrukar narkotika.

Den 28 mars i år hittas den unge mannen medvetslös på tågstationen i Lund, bland hans tillhörigheter finner polisen 500 tabletter Tramadol. Han tas in till akutmottagningen för observation, men rymmer därifrån.

Det lämnas samma dag anmälningar från pojkens skola om att han uppträtt narkotikapåverkad i skolan och stört ordningen vid flera tillfällen.

Ingen vet vid den tiden var han finns och han blir efterlyst av polisen. Polisen hittar honom hos en kompis i Kalmar, han testar positivt för narkotika och placeras på ett HVB-hem. Den 31 mars rymmer han från hemmet.

Han får en ny placering, på ett av Statens institutionsstyrelsens ungdomshem. Men eftersom man inte vet var han befinner sig vid tillfället får polisen i uppdrag att leta upp honom.

I den unge mannens vårdplan framgår att det bedöms vara fara för hans liv om narkotikaanvändningen avslutas utan läkarstöd, samtidigt innebär det en fara för livet att fortsätta använda narkotika.

Själv vill han helst bo på egen hand. Det tycker socialtjänsten och domstolen inte alls låter bra utan dömer till ungdomsvård för narkotikabrott.