17 vildsvin sköts vid storjakten

Södermöre Artikeln publicerades
Bild från samlingen efter lördagens storjakt.
Foto: Pär Ahlgren
Bild från samlingen efter lördagens storjakt.

Den massiva storjakten efter vildsvin i Södermöre under lördagen blev framgångsrik och totalt sköts 17 vildsvin. Samtligt samlades cirka 10 000 kronor in till Prostatacancerfonden.

Östra Småland har tidigare rapporterat om storjakten som samlade runt 45 jägare under lördagen. Ett stort antal markägare kontaktades på förväg och sammanlagt genomsöktes 1 500 hektar på vildsvin.

– Man vet aldrig vad man kan förvänta sig när det är jakt och det kunde lika gärna blivit ingenting. Men med 17 skjutna grisar så kan man inte säga annat än att vi haft jaktlyckan med oss, säger Pär Ahlgren, en av dagens jaktledare.

Jan Pettersson och Pär Ahlgren var jaktledare under söndagens storjakt i Södermöre.
Foto: Lotta Zaar
Jan Pettersson och Pär Ahlgren var jaktledare under söndagens storjakt i Södermöre.
Bilder från jakten

Lördagens storjakt är den andra av sin sort som anordnas i Södermöre för att komma till rätta med den växande vildsvinsstammen. Den första anordnades för en månad sedan och då sköts 14 vildsvin.

– Den största effekten är att vildsvinen blivit färre givetvis och vi har kunnat se att det varit mindre grisskador under den här månaden.

– Som jägare går det gå ut själv och skjuta en gris men det blir inte lika effektivt, och sådant här gör att vi även gör något som ger lite pengar till välgörande ändamål.

Vid den förra storjakten såldes de skjutna vildsvinen på auktion bland jägarna och totalt samlades 6 108 kronor in som skänktes till Barncancerfonden.

– Den här gången sålde vi grisarna för ett fast pris och vissa av dem har vi även kört till vilthandeln. Men räknar vi in allt så kanske vi hamnar runt 10 000 kronor. Fredrikslunds lantbruk sponsrade även jakten med att skänka 2 000 kronor.

Lördagens jakt var dock inte helt utan olyckor och en hund fick snabbt föras till veterinär efter en närkontakt med ett skadeskjutet vildsvin.

– Vi vet inte riktigt hur det gick för hunden ännu men den blev inte jättesvårt sargad. Den blev biten helt enkelt och behövde sys.

– Det var flera hundar som var nära grisen samtidigt och ofta när hundar är i grupp så blir de lite extra tuffa och kanske sticker fram huvudet lite extra långt.

Då hunden inte tycks ha blivit allvarligt skadad summerar Pär Ahlgren jakten som en stor framgång. Och redan nu står det klart att det kommer bli fler storjakter framöver.

– Ja, det kommer det att bli. Men hur ofta eller så är svårt att säga. Det krävs rätt mycket administration när man samlar så många jägare och det finns väldigt många hårda regler.

– Men visst kommer vi göra om det när vi ser ett så här bra resultat. Det blir ju även en social grej där man träffar jaktgrannar som man kanske inte träffar annars.