2 500 fordon måste besiktigas före söndag

Kalmar län Artikeln publicerades
457 A-traktorer i länet kan få körförbud på söndag. Traktorn på bilden har inget med artikeln att göra, utan behövde bara lite starthjälp just när reportaget gjordes.
Foto: Eric Arenius
457 A-traktorer i länet kan få körförbud på söndag. Traktorn på bilden har inget med artikeln att göra, utan behövde bara lite starthjälp just när reportaget gjordes.

På söndag blir det nya besiktningsregler. Fortfarande har 457 A-traktorer och drygt 2 000 andra fordon inte kommit in till besiktningen. Om A-traktorn körs obesiktigad kan även föräldrarnas körkort ryka.

De nya reglera innebär bland annat att besiktningsperioderna förändras, men framför allt att A-traktorerna för första gången måste besiktigas.

Nästan 8 000 fordon i Kalmar län var aktuella. Bara drygt två tredjedelar av dem har anammat uppropet från Trafikverket att ta sig till besiktningen.

Och nu är det bråttom. På söndag börjar de nya reglerna att gälla. Då blir det automatiskt körförbud om de inte besiktigats.

Kravet på kontrollbesiktning av landets A-traktorer införs för att öka trafiksäkerheten, eftersom många A-traktorer i dag är i dåligt skick.

Att köra en obesiktigad A-traktor kan få stora konsekvenser:

– Dels kan man bli av med sitt körkort eller traktorkort om man till exempel kör en A-traktor som byggts om så att den inte längre uppfyller kraven för vad som kan anses vara en A-traktor. Dels kan det bli svårt för ungdomarna att få sitt körkortstillstånd inför övningskörning till B-körkort. Dessutom kan även föräldrarnas körkort omhändertas, om uppfattningen är att de inte gjort tillräckliga åtgärder för att hindra sitt barn att köra en obesiktad A-traktor. Det är en domstol som avgör påföljden, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Fakta

Nya regler

På www.transportstyrelsen.se kan fordonsägare söka på sitt registreringsnummer och få svar direkt på när det är dags för nästa besiktning.

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags för besiktning.

I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes.

Visa mer...