20-tal tjejer delar MUF-ordförandens upplevelser

Kalmar Artikeln publicerades
Alice Sigfridsson, tidigare MUF-ordförande, berättar varför hon lämnade sin politiska post i hopp om att andra också ska våga dela med sig av sina historier.
Foto: Moderaterna
Alice Sigfridsson, tidigare MUF-ordförande, berättar varför hon lämnade sin politiska post i hopp om att andra också ska våga dela med sig av sina historier.

För tre veckor sedan avslöjade Alice Sigfridsson, tidigare MUF-ordförande, att hon lämnar sin politiska post. Det med anledning av ett brott som hon ska ha utsatts för som 14-åring. Nu skriver hon om händelsen på sin blogg i hopp om att bryta tystnadskulturen.

– För egen del ville jag undvika intern och extern ryktesspridning kring varför jag avgick som distriktsordförande för MUF Kalmar län. Mitt sätt var att skriva den här texten. Jag vill också lyfta frågan på en högre nivå. Politiska ungdomsförbund är en sluten värld och få har koll på vad som egentligen försiggår bakom kulisserna. Men det här är personer som aspirerar makt. Därför måste de också kunna redovisa hur de förvaltar den makten, säger Alice Sigfridsson, tidigare distriktsordförande för MUF Kalmar län.

För fyra år sedan deltog Alice Sigfridsson i en rikskonferens. Hon var då 14 år gammal. På sin blogg beskriver hon hur en högt uppsatt politiker bjöd hem henne för att umgås som vänner. Hon blev då bjuden på vin och tappade då kontrollen. Morgonen efter ska mannen ha sagt åt henne att inte berätta om det för någon.

Hon polisanmälde händelsen i samband med Metoo-kampanjen i höstas. Men det var inte första gången som hon berättade om händelsen. Redan några år tidigare hade den dåvarande förbundsstyrelsen fått kännedom om vad som ska ha inträffat och hon önskar att situationen hade hanterats bättre.

– Den dåvarande förbundsstyrelsen borde ha inlett ett uteslutningsärende direkt när de fick kännedom om händelsen för tre år sedan. Istället fick personen ifråga behålla sitt politiska uppdrag. Han fick till och med förnyat förtroende. Den nuvarande förbundsstyrelsen borde ha tagit tag i frågan och återigen inlett ett uteslutningsärende, speciellt efter att fler vittnesmål kom fram. Så vitt jag vet är det senaste från 2017. Genom att utesluta honom hade den ryktesspridning som drabbat bland annat mig kunnat undvikas, säger hon.

Vad hoppas du att det här blogginlägget leder till?

– Jag hoppas att de ansvariga kommer ställas till svars, att fler vågar dela sina berättelser och att kulturen i politiska ungdomsförbund förändras.

Vilka reaktioner har du fått efter att du publicerade texten?

– Enbart positiva. Ett 20-tal tjejer har hört av sig och berättat om liknande erfarenheter, bland annat av politiska ungdomsförbund. Många skriver att de rädda för att bli utsatta för det som hände mig, att bli tystade och bortglömda. Jag har också fått ofantligt mycket stöd från människor ur alla politiska läger. Radiotystnaden från MUF:s förbundsstyrelse och Centrala kansli har dock fortgått.