23-årig man åtalas för våldtäkt mot barn

Kalmar Artikeln publicerades
Stämningsansökan mot 23-åringen lämnades in till Kalmar tingsrätt på tisdagen.
Foto: Peter Karlsson
Stämningsansökan mot 23-åringen lämnades in till Kalmar tingsrätt på tisdagen.

Våldtäkten ska ha skett i mannens bostad i mitten av september och han har suttit häktad sedan slutet av den månaden. Förra året avskrev polisen ett ärende mot mannen när han misstänktes för sexuellt ofredande.

Två gånger har åklagaren begärt mer tid för att hinna bli klar med utredningen innan åtal väcks, men på tisdagen lämnades stämningsansökan in till Kalmar tingsrätt.

Enligt åtalet ska den 23-årige mannen ha gått in i det rum där en 14-årig flicka låg och sov och genomfört ett samlag med henne, utan flickans medgivande. Enligt åklagarens brottsframställan har flickan befunnit sig i en särskilt utsatt situation genom att hon sov. Mannen återkom en stund senare och genomförde ytterligare ett samlag med den unga flickan.

I stämningsansökan skriver åklagaren att den unga flickan drabbades av smärta på grund av gärningen.

Den misstänkte mannen var för ett år sedan misstänkt för sexuellt ofredande i Kalmar. Den polisutredningen lades emellertid ner utan att saken gick till åtal. Polisen avskrev fallet.

Den misstänkte mannen kom till Sverige i samband med den stora flyktingvågen 2015.

Migrationsverket har gjort en utredning som bedömer att mannen inte kan utvisas till sitt hemland eftersom han är oppositionell mot regimen och därför löper en personlig risk att skadas eller dödas på grund av sin politiska uppfattning.

I Kalmar har den unge mannen varit aktiv politiskt och flera av kommunens ledande politiker är vän med honom på Facebook.

I polisutredningen har kläder, sängkläder och mobiltelefon, som funnits hos mannen undersökts och tagits i beslag.

Den unga flickan kommer att höras via videolänk.

Åklagaren har också kallat vittnen som ska berätta att 23-åringen visste att flickan bara var 14 år och att hon var ledsen efter händelsen.