327 inställda tåg på grund av solen

Kalmar län Artikeln publicerades
Nu rullar Kustpilen på Stångådalsbanan igen.
Foto: Mats Holmertz
Nu rullar Kustpilen på Stångådalsbanan igen.

Efter 327 inställda tåg på grund av värmen de senaste tio dagarna kunde Länstrafiken i Kalmar köra nästan som vanligt igen, på torsdagen.

Det var onsdagen den 25 juli som Trafikverket förbjöd att tågtrafik på Stångådalsbanan, Tjustbanan och Oskarshamn-Berga. Skälet var risk för så kallade solkurvor på rälsen på grund av värmen. Förbudet förlängdes på måndagen fram till torsdag.

Det något svalare väderleken de senaste dagarna gjorde att trafiken mellan Kalmar och Linköping och Oskarshamn och Berga kunde återupptas på torsdagsförmiddagen.

Däremot är det fortfarande stopp på Tjustbanan, Västervik-Linköping. Men det beror inte på solen utan på signalfel. När trafiken där kan återupptas finns det inga prognoser för.

– Nu flyter trafiken på som den ska, säger Katharina Seijsing, basenhetschef för linjetrafiken på KLT. Vi följer förstås läget kontinuerligt och eventuella förändringar och trafikstörningar läggs upp på hemsidan och sänds till dem som prenumererar på våra trafikutskick.

Väldigt många resenärer har drabbats av de inställda tågen de senaste veckorna, speciellt sedan det inte funnits ersättningsbussar vid alla avgångar.

– Tyvärr har det varit störningar för våra kunder och det beklagar vi, säger Katharina Seijsing. Ibland har det varit svårt att få fram ersättningsbussar med kort varsel.

Problemen på Stångådalsbanan och länets andra mindre järnvägar beror på att det handlar om så kallade skarvspårsbanor, som är ett äldre sätt att bygga järnväg på.

När det blir mycket varmt expanderar rälsen och det kan uppstå kurvor som gör att tågen riskerar att spåra ur.