3,6 miljarder i rot-avdrag i länet på tio år

Kalmar län Artikeln publicerades
Rotavdraget för arbete på den egna fastigheten har varit populärt i Kalmar län.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Rotavdraget för arbete på den egna fastigheten har varit populärt i Kalmar län.

Rot-avdraget, för reparationer på den egna bostaden, har varit mycket populärt bland villaägare och bostadsrättsinnehavare i Kalmar län. De senaste tio åren har det gjorts avdrag på 3,6 miljarder.

för 2018 var det samlade avdraget 267 miljoner kronor.

Precis som med avdraget för hushållsnära tjänster, rut, ligger Borgholmsborna i en klass för sig när det gäller att använda rot-avdraget.

Räknat per invånare har ingen annan kommun i länet fått så mycket rot-avdrag. Förra året var det 25 miljoner. I Kalmar beviljades avdrag för 70 miljoner, i Västervik 38 miljoner och i Oskarshamn 29 miljoner.

Men rot-avdraget har minskat. Det var tidigare maximalt 50 000 kronor och 50 procent av arbetskostnaden, men minskades 2016 till 30 procent av arbetskostnaden.

Det syns också tydligt i Kalmar län där de samlade rot-avdragen 2015 var 558 miljoner kronor, alltså dubbelt så mycket som förra året.

Rot-avdraget infördes 1993, för att motverka det utbredda svartarbetet i byggbranschen. Det anses också ha varit mycket effektivt och har dragit fram stora belopp till beskattning.

Kritiken har handlat om att hyresfastigheter inte omfattas av avdragen. Hyresgäster missgynnas alltså i förhållande till den som äger sin bostad.

Kritikerna har också kunnat visa på att det främst är ägare villor i välbeställda kommuner som använt sig av rot.