50 färre parkeringsplatser på Ängö

Ängö Artikeln publicerades
Pendlarna ska lockas bort från centrum. Även Fredriksskans blir av med parkeringarna, och då behövs Ängö.
Foto: Mattias Rubin
Pendlarna ska lockas bort från centrum. Även Fredriksskans blir av med parkeringarna, och då behövs Ängö.

När grannarna med B-G Svedjenäs i spetsen protesterade mot parkeringen drogs förslaget tillbaka. Nu är det uppe igen. Ny parkering blir det, om än med 50 färre platser.

– Det var många som inte ville ha en parkering alls. Vi disponerar därför om ytan, säger Mattias Adolfson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Men det blir en parkering?

– Ja, den behövs.

– Pendlarna tar de flesta parkeringarna inne i stan. Och vi ska snart bebygga Fredriksskans. Vi hoppas komma igång efter årsskiftet. Det finns inte utrymme för de besökare som kommer. Vi vill locka pendlarna att parkera utanför centrum med hjälp av lägre avgifter.

Kommunen har redan ordnat fler kortare besöksparkeringar i centrum, troligen blir det en fortsättning på det, exempelvis vid gamla busstationen.

– Det är en tänkbar lösning. Det ska vi utreda nu. Vi tar fram en handlingsplan och nya ytor, som vi kommer att presentera.

Parkeringsplatsen på Ängö är en segdragen historia.

I juni 2017 beslutade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfson (S) på delegation att det skulle byggas 242 nya p-platser på Ängö. Detta trots att både Kalmarhem och grannarna på Ängö varit kritiska.

Adolfson och Jonas Lövgren (M), som också sitter i samhällsbyggnadsnämnden, menade att parkeringen var viktig för att Kalmar ska fungera som stad.

I augusti röt 50 Ängöbor till via en namnlista, med Rasmus Elm och BG Svedjenäs i täten, och då blev det ett nytt möte.

I början av september förklarade Adolfson på mötet att kommunen ändrat sig om parkeringen som han själv beslutade om i slutet av juni.

– Vi har varit otydliga med vad bygglovet handlar om, ifall det är en permanent eller tillfällig lösning. Därför vill vi göra om processen och vara tydliga med att det är ett tidsbegränsat tillstånd, sa han till Östra Småland då.

I slutet av oktober ansökte Kalmar kommun än en gång om nytt bygglov, den här gången ett tillfälligt lov som ska gälla mellan oktober 2017 och oktober 2022.

Men så i mars så beslutade kommunen i alla fall att dra tillbaka planerna på parkeringen.

Enligt Mattias Adolfson handlar det nu om att man tar om processen. Ett bantat förslag presenterades senare.

Där kommunen först inte reagerade på grannarnas protester, reagerade man när Svedjenäs lista kom.

Hur har de påverkat er?

– Vi har en dialog mot medborgarna. Vi vill möta grannarna.

Om någon vecka ska det bli en medborgardialog med intresserade. Då kommer de nya planerna att presenteras.

I nya förslaget har det blivit mer grönytor, andra cykelvägar och antalet p-platser har minskat från 242 till 192. Men parkeringar ska det bli.

– Här väger det allmänna intresset stort.

Mattias Adolfson hoppas att planerna kan bli verklighet under våren.