50 miljoner dyrare hyra drabbar forskning och utbildning

Universitetskajen Artikeln publicerades
Hyreskostnaden för nya universitetet blir betydligt högre än det som man betalar idag. Pengarna tas från utbildning och forskning.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Hyreskostnaden för nya universitetet blir betydligt högre än det som man betalar idag. Pengarna tas från utbildning och forskning.

Hyran för Linnéuniversitetets nya byggnader i hamnen i Kalmar blir 50 miljoner dyrare årligen än vad man betalar idag. Pengarna tas från forskning och undervisning, trots att man tidigare lovat att så inte skulle ske.

Att det skulle bli betydligt dyrare att hyra det nya miljardbygget i hamnen än de tidigare lokalerna har stått klart sedan lång tid tillbaka. Redan vid en halvturbulent presskonferens den 23 oktober 2015 medgav universitetet efter en hel del vånda att det skulle bli betydligt dyrare än idag.

Dan Brännström, Christel Olsson, Stephen Hwang och  Bo Bergbäck samtliga från  Linnéuniversitetet visade glada miner när projektet presenterades.
Foto: Karin Asmundsson
Dan Brännström, Christel Olsson, Stephen Hwang och Bo Bergbäck samtliga från Linnéuniversitetet visade glada miner när projektet presenterades.

Då beräknades den totala hyran öka från 70 miljoner till 125 miljoner årligen.

Men såväl dåvarande rektorn Stephen Hwang, som universitets styrelseordförande Dan Brännström försäkrade att undervisningen inte skulle drabbas.

Men nu konstaterar Dan Brännström att det inte finns några andra konton att ta pengarna från än forskning och utbildning.

– Nej, vad skulle det vara? Det regnar inte manna från himlen över universiteten. Vi får hushålla med de pengar vi blir tilldelade.

Men hur kunde ni då lova att hyreshöjningen inte skulle gå ut över undervisningen, så sent som 2015?

– Det var vad vi utgick från då. Men nu har byggkostnaden ökat under tiden. Det var något vi inte kunde förutse. Det går nu inte att hålla den ambitionen fullt ut.

– Och det är fortfarande inte något katastrofalt läge. Hyreskostnaden för hela Linnéuniversitetet, Växjö och Kalmar, ligger idag på 12-13 procent av vår totala budget. Det gör att vi hamnar någonstans i mitten av alla universitet i landet.

Men tidigare var ni nästan bäst och kunde satsa mer på undervisning?

– Vi låg runt 11 procent och det var en jämförelsevis låg siffra. Det har kanske blivit en procent dyrare om man ser andelen av budget.

Dan Brännström är övertygad om att Linnéuniversitetet också kommande år kommer att locka många studenter och lärare. Och han ångrar inte att man flyttade till hamnen.

– Nej, inte ett ögonblick. Det var ett helt riktigt beslut.

Det har gått ut en uppmaning till medarbetarna om stor kostnadsmedvetenhet från universitetsledningen.

I den omfattande diskussionen inför beslutet om att flytta till hamnen varnades just för att de ökade kostnaderna skulle gå ut över utbildningen på universitetet.

Idag har universitetet 54 000 kvadratmeter lokaler i Kalmar, de kostar omkring 70 miljoner kronor om året i hyra. De nya lokalerna blir 47 500 kvadratmeter och hyran beräknas idag till 127 miljoner kronor.

Det har tecknats ett hyreskontrakt på 10 år för ena delen av nya universitetet och ett kontrakt på 20 år på den andra.

Totalt beräknas byggprojektet, som är det största någonsin i Kalmar landa på omkring 2 miljarder kronor.

Planerna på ett sammanhållet universitet med sjönära läge kommer ursprungligen från universitetsrektorn Agneta Blad och 2008 startade planeringen på allvar.

Inflyttning i en del av lokalerna har redan börjat och 2020 beräknas den tredje och sista etappen vara inflyttningsklar lagom till höstterminen.

Läs mer

Nu startar LNU flytten

Kalmars nya universitet växer fram

Väntat men beklagligt beslut om universitetet