60-åring döms för flera fall av ofredande – ska få behandling

Öland Artikeln publicerades

En man i 60-årsåldern fälls för grovt förtal, falskt larm, falsk tillvitelse och tre fall av ofredande, men frias från två åtal för olaga hot. Straffet: Att betala 37 000 i skadestånd, och psykiatrisk behandling.

Mannen har både mejlat och ringt till flera personer – nu döms han för bland annat ofredande och grovt förtal.
Foto: Borgen,Ørn E.
Mannen har både mejlat och ringt till flera personer – nu döms han för bland annat ofredande och grovt förtal.

Ett fall av ofredande handlar om en anställd vid Mörbylånga kommun som utsatts för trakasserier genom flera telefonsamtal och mejl under våren 2016. 60-åringen har även mejlat till bland annat kommunalrådet och den anställdes chefer med olika beskyllningar.

Den anställde har berättat att hen kände sig kartlagd av den nu dömde mannen. Han ska har talat in meddelande på en privat telefonsvarare och ringt till den anställdes sambos arbetsplats.

I förhör har 60-åringen medgett att han både ringt och mejlat, men inte ansett att det var något brott. Tingsrätten håller inte med.

Det grova förtalet handlar om en polis som kom i kontakt med 60-åringen redan 2006. Då var polisen med och hämtade en mängd vapen från den åtalade.

Sex år senare, 2012, började 60-åringen skriva och ringa till polisen, men först 2016 förstod den ofredade vem det var som kontaktade honom. Då hade även mängden mejl och telefonsamtal ökat i frekvens.

Några direkta hot ska inte ha formulerats, men enligt polisens egen berättelse låg mannen ständigt på gränsen till det oacceptabla.

I slutet av maj skickades ett mejl som ansågs vara extra kränkande, särskilt som det också skickades till Rikspolisstyrelsen och till flera lokala och nationella medier. I mejlet anklagades polisen för att vara lögnare och kallades för olika nedsättande ord.

I förhör har en närpolisområdeschef i länet berättat om att han fått flera telefonsamtal och mejl från 60-åringen, ofta rörande den ofredade polisen: ”Bland alla rättshaverister han kommit i kontakt med är NN nog den otrevligaste och den ende som kommer med dolda hot”, står det i domen. ”NN säger saker som ”kryper under skinnet” på en.”

Enligt tingsrätten framstår det som uppenbart att syftet med mejlen och telefonsamtalen var att åsamka allvarlig skada, och förtalet bedöms därför som grovt.

60-åringen döms också för att ha ofredat en entreprenör som utförde grävarbeten i närheten av mannens bostad, och en anställd på ett försäkringsbolag, dit han ska ha ringt upp till 1 000 gånger under loppet av ett år. Han har också ofredat en journalist, men frias i det fallet från olaga hot.

Mannen döms för tre fall av ofredande, grovt förtal, falsk tillvitelse och falskt larm. De sista punkterna gäller en polis i Stockholm som 60-åringen i ett samtal till SOS Alarm påstått skulle vara i färd med att ta sitt liv, varefter en patrull skickades till platsen och överraskat polisen när denne stod i duschen.

Under förhandlingarna har 60-åringen inte kunnat närvara annat än via telefon då han sedan slutet av januari tvångsvårdas på psykiatriska kliniken på sjukhuset i Kalmar.

Tingsrätten anser att brotten i de flesta fall ligger på bötesnivå, och att fängelse inte bör komma på fråga på grund av mannens ”psykiska särart”. Påföljden blir därför skyddstillsyn med särskild föreskrift. Mannen ska ”underkasta sig den psykiatriska behandling som frivården i samråd med psykiatriker finner nödvändig”.

Mannen ska dessutom betala skadestånd till fem personer, sammanlagt 37 000 kronor. Rätten dömer inte ut några bötesbelopp då det skulle försvåra möjligheten för 60-åringen att betala skadestånden.