65 konstnärer får vara med på Sydosten

Kalmar Artikeln publicerades

230 sökte, 65 får vara med. Den 27 oktober öppnar Sydosten, den jurybedömda utställningen på Kalmar konstmuseum.

Så här såg det ut för ett år sedan när Sydosten 2017 visades på Kalmar konstmuseum.
Foto: Lina Watanen
Så här såg det ut för ett år sedan när Sydosten 2017 visades på Kalmar konstmuseum.

Hösten 2017 återvände Sydosten till Kalmar konstmuseum. Nu är det dags igen. I år är det bildkonst, från måleri, grafik, teckning, skulptur och fotografi till installation, videofilm och ljudkonst. Över 230 personer sökte till årets utställning som precis som tidigare år varit öppen för alla, både professionella och amatörer, med koppling till de tre landskapen i sydost: Småland, Blekinge och Öland.

Juryn har bestå Bettina Pehrsson, tillträdande chef för Kalmar konstmuseum, Annelie Tuveros, intendent på Hallands konstmuseum samt Emil Nilsson, producent vid Lunds konsthall.

”Den konst, som efter mycket noggrant övervägande, blivit det urval vi kommit fram till är av mycket olika art och karaktär. Ändå tycks det framträda en gnutta vemod som gemensam nämnare i utställningens alla konstverk. Detta vare sig det handlar om motiv som kommer från drömmar, familj, natur eller konsumtionskulturens vardag. Svensken har traditionellt sett sagts bära med sig en bit melankoli, och det kan kanske finnas något i detta. Annars verkar Sveriges sydöstra delar präglas av både stadens dekadens och det friska friluftslivet, både av eftertänksamhet och humoristisk direkthet”, skriver juryn i ett pressmeddelande,