Lars Adaktusson (KD) siktar på regeringen

Kalmar Artikeln publicerades
Lars Adaktusson (KD) berättar om hur partiet vill ställa större krav i integrationspolitiken. Gruppledaren i Kalmar, Christopher Dywik, lyssnar.
Foto: Ulf Carlsson
Lars Adaktusson (KD) berättar om hur partiet vill ställa större krav i integrationspolitiken. Gruppledaren i Kalmar, Christopher Dywik, lyssnar.

Den kände TV-journalisten Lars Adaktusson kan bli statsråd i en ny alliansregering, om de borgerliga partierna vinner valet den 9 september. Han är en av toppnamnen på KD:s riksdagsvalsedel.

På tisdagen var han i Kalmar för att träffa väljare och den lokala partiorganisationen med gruppledaren Christopher Dywik i spetsen.

Idag är Lars Adaktusson EU-parlamentariker för partiet, men planerar att spendera de kommande fyra åren i riksdagen. Han står bland de främsta namnen på KD:s riksdagsvalsedel, en position som borde ge en statsrådsplats efter en valseger.

– Jag har trivts i EU-parlamentet, men under nomineringsprocessen fick jag frågan om en plats på riksdagsvalsedeln från så många att det inte fanns något alternativ. Det är partiet som är min uppdragsgivare.

Han är integrationspolitisk talesperson för partiet och tvekar inte att göra klart att det måste ställas betydligt hårdare krav än dag på de nyanlända vad gäller värderingar om religionsfrihet och demokrati.

– Det är fullständigt oacceptabelt att kristna och de som konverterat utsätts för förföljelser av muslimska extremister på boenden och förläggningar, säger han.

– Vi ska lyfta fram den kristna etiken som är så fundamental i det västerländska samhället.

Han menar att det finns och har funnits en blåögdhet och en rädsla att bli stämplad som rasist som gjort att vi i Sverige inte vågat ställa elementära krav på nyanlända.

– Vi måste vara medvetna om och aktivt motverka grupper som Muslimska Brödraskapet som etablerar sig i Sverige. Bidrag till moskéer som predikar våld ska stoppas.

– Det här är personer som inte vill verka för integration. Tvärt om. Man vill bygga upp parallella samhällen och det måste vi vara medvetna om och motarbeta.

Även partierna har varit blåögda och släppt in muslimska aktivister på höga poster i sina organisationer, menar han. Miljöpartiet och Centerpartiet har varit mest uppmärksammade.

Miljöpartiets statsråd Mehmet Kaplan tvingades avgå efter att hans samröre med den turkiska nyfascistiska rörelsen Grå Vargarna blivit känt. Samma organisation som den centerpartistiske riksdagskandidaten Mikail Yüksel haft samröre med, även han petades av sitt parti.

– Det är en varningsklocka för alla partiet, säger Lars Adaktusson. SÄPO säger att muslimsk extremism är det största säkerhetshotet i vårt land.