Adolfson pekas ut som nytt regionråd

Kalmar Artikeln publicerades

Ska Mattias Adolfson (S) köra om Jonas Hellberg (S) på upploppet? Nu pekas Adolfson ut som en trolig efterträdare till Anders Henriksson.

Och kommer kampen mellan norr och söder att bli skarp när en ny ordförande till regionstyrelsen ska väljas?

När Anders Henriksson väljer SKL kommer många brickor att flytta på sig.

Först måste ett nytt regionråd från Kalmar väljas efter Anders Henriksson. Sedan ska ett av de fyra S-märkta regionråden bli ordförande för regionstyrelsen, och regionens mäktigaste man eller kvinna.

Gunilla Johansson är ombudsman för Socialdemokraterna. Hon förklarar att Socialdemokraterna i nästa vecka kommer att sätta sig i distriktsstyrelsen och ta de första besluten i den interna process som ska leda fram till Henrikssons efterträdare.

När påbörjade ni processen?

– Den börjar på distriktsstyrelsen.

När räknar ni med att vara klara?

– Vår ambition är att hitta en efterträdare till förste december, säger ombudsman Gunilla Johansson (S).

Lena Micko valdes till civilminister för ett tag sedan. Har ni inte börjat än?

– Vi har inte kunnat påbörja den interna processen innan Anders blev nominerad till SKL.

De tre regionråden som blir kvar är Peter Wretlund från Oskarshamn, Yvonne Hagberg från Oskarshamn och Angelica Katsanidou från Västervik.

Jonas Hellberg.
Foto: Karin Asmundsson
Jonas Hellberg.

Av de som kan bli regionråd efter Henriksson framträder Jonas Hellberg, tredje namn på Kalmars regionlista och en av de socialdemokrater som sitter i regionstyrelsen. En nackdel kan vara att han är gift med socialminister Lena Hallengren, som också har vården på sitt bord.

Uppgifter till Östra Småland pekar ut en annan rutinerad politiker, Mattias Adolfson. Han är i dag ordförande i den tunga samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar, och har varit Johan Perssons högra hand under många år. Adolfson har varit ombudsman under lång tid. Han sitter i dag i regionfullmäktige.

I vilket fall ska det väljas ett regionråd, och sedan ska S komma överens om ordföranden ska komma från södra eller norra delen av länet.

Om processen drar ut på tiden så kommer det att bli ett tillfälligt styre.

Christer Jonsson.
Foto: Johanna Eriksson
Christer Jonsson.

Christer Jonsson (C) står på tur att ta över regionen om inte Socialdemokraterna lyckats hitta en efterträdare innan Anders Henriksson (S) slutar.

Är du redo att ta över, Christer Jonsson?

– Alltid redo. Om det blir en överlappningstid löser vi det. Men till förste december tror jag att Socialdemokraterna hunnit hitta någon.

Christer Jonsson var länge Anders Henrikssons motståndare men numera en del av majoriteten. Han säger att han fick reda på att Henriksson slutar under fredagsmorgonen. Men tanken slog honom redan när Lena Micko blev civilminister.

– Det kommer att bli en viss omställning i regionen när ledande företrädare försvinner. Men å ena sida är det bra för oss att Anders Henriksson går till SKL. De får någon med stor erfarenhet av regionpolitiken, och det är en stor fördel för oss.