AF bekräftar: 130 av 242 kontor ska bort

Kalmar län Artikeln publicerades
Arbetsförmedlingen ska lägga ner mer än hälften av sina 242 kontor.
Foto: Staffan Lindbom
Arbetsförmedlingen ska lägga ner mer än hälften av sina 242 kontor.

Arbetsförmedlingen bekräftade vid lunchtid uppgifterna om att hälften av myndighetens lokala kontor ska avvecklas. Vidare står det klart att flera kommuner kommer bli helt utan lokalkontor.

På måndagsmorgonen kunde Ekot på Sverige radio avslöja att hälften av Arbetsförmedlingens kontor skulle komma att läggas ner. Detta som en direkt följd av det kraftigt minskade anslaget till myndigheten som en riksdagsmajoritet bestående av M, KD och SD beslutade om i och med budgetomröstningen i december.

Däremot står det även i fyrpartiuppgörelsen mellan S, MP, C och L att arbetsförmedlandet ska läggas över på externa aktörer.

Arbetsförmedlingens styrelse träffades på måndagsförmiddagen för att besluta om vilka principer som ska ledsaga myndigheten när den ska säga upp 4 500 av sina 13 400 anställda.

– Förhandlingarna om att successivt avveckla ett stort antal kontor drar nu igång och vi räknar med att kunna ta beslut om vilka kontor som blir berörda i slutet av mars, skriver Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsförmedlingen, i ett långt pressmeddelande.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ska avskeda var tredje anställd på sin myndighet samt halvera antalet kontor.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ska avskeda var tredje anställd på sin myndighet samt halvera antalet kontor.

I pressmeddelandet konstaterar Sjöberg att cirka 130 lokalkontor kommer att läggas ner och att flera kommuner framöver inte kommer ha ett eget lokalkontor.

– Personalmässigt blir neddragningarna mycket stora i storstadsområdena och i mellanstora städer. Konsekvenserna kommer dock att bli tydligast vid små och mellanstora kontor på mindre orter, där antalet medarbetare kommer att vara för få för att kunna bedriva en ändamålsenlig verksamhet och ha en hållbar arbetsmiljö.

De kontor som blir kvar kommer framöver finnas vid så kallade ”knutpunkter”, orter som erbjuder goda kommunikationer samt ett brett utbud av samhällsservice som skolor, handel, större företag och resecenter. Exakt vilka kontor som blir kvar ska myndigheten ge besked om i slutet av mars.