Åkesson: ”Jag tror Peter Lundgren lockar ganska många kvinnliga väljare”

Kvarnholmen Artikeln publicerades

På tisdagsförmiddagen gästade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lokala partiföreträdare i Kalmar. Han kommenterade samtidigt skandalen kring SD:s EU-toppnamn Peter Lundgren samt SD:s klimatengagemang i EU-parlamentet.

På måndagen avslöjade Expressen att SD:s förstanamn inför EU-valet, Peter Lundgren, tagit en partikamrat på brösten under en fest förra året. Något som, enligt ett bandat samtal, fick henne att känna panik.

– Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom, säger kvinnan i ett av de bandade telefonsamtalen.

Peter Lundgren (SD) har suttit i EU-parlamentet sedan 2014. På måndagen medgav han för Expressen att han tagit en kvinnlig partikamrat på brösten under en fest förra året.
Foto: Mathieu CUGNOT
Peter Lundgren (SD) har suttit i EU-parlamentet sedan 2014. På måndagen medgav han för Expressen att han tagit en kvinnlig partikamrat på brösten under en fest förra året.

Sverigedemokraterna lockar betydligt fler män än kvinnor och partiet bedriver sedan flera år ett arbete med att locka fler kvinnliga väljare. Jimmie Åkesson tror emellertid inte att skandalen kring Lundgren påverkar hur kvinnor ser på partiet.

Hur många kvinnliga väljare lockar Peter Lundgren?

– Jag tror att han lockar ganska många kvinnliga väljare faktiskt, han är en ganska sympatisk figur, säger Jimmie Åkesson till Östra Småland.

– Sedan blev det ju en storm igår får man säga kring honom. Men jag tycker ändå att de rett ut det på ett ganska bra sätt. Jag tycker att det blev värdigt till slut ändå.

Du uttalade på måndagen ditt fortsatta förtroende för Lundgren, men det är ju ett faktum att han medgett sexuella övergrepp?

– Ja, historierna går väl lite isär medialt och utifrån det jag hör när jag pratar med alla som befann sig i rummet och jag är inte beredd att skriva under på det.

– Däremot är jag beredd att skriva under på att något hände som inte båda kände sig bekväma med. Men sedan är de två vuxna människor och de har pratat om detta, lämnat det bakom sig och fortsatt umgås som vanligt. Så för min del är saken utredd. Sedan kan andra ha synpunkter på det och då får man ha det.

På måndagen skrev Hanna Wigh, tidigare riksdagsledamot för SD samt ledamot i SD:s partistyrelse, en debattartikel på SVT Nyheter där hon berättar att hon under sin tid i partistyrelsen var med och tystade ner åtskilliga fall av sexuella övergrepp?

– Ja. Jag noterade det.

Vad är din kommentar till hennes uppgifter?

– Jag skulle kalla henne för en notorisk mytoman, det är mitt omdöme om henne och det finns en anledning till att hon inte längre sitter kvar i riksdagen. Hon får gärna peka på de fallen i så fall.

– Men jag måste ändå säga att det är lite märkligt att man ger en person utrymmet att fälla den typen av svepande anklagelser omkring sig utan några som helst belägg. Hon har upprepat detta vid några tillfällen men jag har inte sett några belägg för det överhuvudtaget och det är för att det inte finns några och för att det inte hänt.

Jimmie Åkesson kallar sin tidigare riksdagskollega Hanna Wigh för en notorisk mytoman och menar att de sexuella övergrepp hon berättar om inte har hänt.
Foto: Tomas Löwemo
Jimmie Åkesson kallar sin tidigare riksdagskollega Hanna Wigh för en notorisk mytoman och menar att de sexuella övergrepp hon berättar om inte har hänt.
Bild från Åkessons besökt i Oskarshamn på tidigare på tisdagen. Partiledaren befinner sig just nu på en valturné där han planerar att besöka 100 kommuner innan valdagen på söndag.
Foto: Jimmy Larsson
Bild från Åkessons besökt i Oskarshamn på tidigare på tisdagen. Partiledaren befinner sig just nu på en valturné där han planerar att besöka 100 kommuner innan valdagen på söndag.

På söndag är det dags för svenskarna att rösta i EU-valet och i flera opinionsundersökningar har väljarna pekat ur klimatet och miljön som valet viktigaste frågor.

Men när Naturskyddsföreningen nyligen presenterade en grundlig genomgång av de svenska EU-parlamentarikernas miljöengagemang under mandatperioden placerade sig SD:s ledamöter på delad bottenplacering.

På er hemsida skriver ni att ni i stället för höjda fordonsskatter i Sverige föredrar ”satsningar på internationella åtgärder och forskning”. Men i Naturskyddsföreningens granskning placerar sig Winberg och Lundgren i den absoluta botten och har uppvisat ett närmast obefintligt miljöengagemang under mandatperioden. Hur kommer det sig?

– Nu är Naturskyddsföreningen ingen objektiv organisation eller bedömare i sammanhanget utan det är en politisk organisation med en politisk agenda. Jag är inte säker på att det nödvändigtvis måste vara en merit att hamna i topp på den listan, säger Jimmie Åkesson.

– Vi för en effektiv miljöpolitik, i synnerhet med tanke på klimatet. Utsläpp i andra delar av världen är lika mycket värda som utsläpp i Sverige men det är mycket dyrare att minska utsläppen i Sverige. Vi har väldigt lite utsläpp i Sverige i förhållande till exempelvis Kina, Indien eller USA för den delen.

– Därför ska vi inte subventionera elcyklar utan i stället satsa på energiforskning, exempelvis har vi föreslagit en forskningsreaktor i Oskarshamn för den nya generationens kärnkraft. Det är avsevärt mer effektivt och när vi utvecklat tekniken kan den implementeras i andra länder.

Men är inte EU rätt arena för miljöpolitik om man nu anser att Sverige inte kan åstadkomma mycket på egen hand?

– Sverige kan åstadkomma mycket på egen hand. Sedan ser jag inga problem med att man samkör forskningsmedel inom ramen för EU eller inom ramen för EU:s atomprogram, som trots allt finns. Det tror jag kan vara ganska bra och samtidigt ge samordningsvinster.

– Men EU ska inte ha makt på det sättet över enskilda länders energipolitik, det är att gå alldeles för långt. Däremot kan man använda EU som en viktig arena för överläggningar, förhandlingar och diskussioner.

Anser du att SD bedriver ett arbete för klimatets bästa i EU?

– Inom ramen för EU så jobbar vi ju inte med de frågorna över huvud taget. Peter Lundgren sitter i transportutskottet och jobbar för åkare och lastbilschaufförer. Winberg har suttit i utskottet som hanterar invandringspolitiken.

Men det går att via ändringsförslag och debattinlägg engagera sig för miljön?

– Ja, men jag utgår från att våra parlamentariker röstar utifrån vår effektiva miljöpolitik som vi också bedriver inrikes.