Åkesson: ”Många punkter som är ren Centerpolitik”

Stockholm/Kalmar Artikeln publicerades
Anders Åkesson, riksdagsledamot för Centerpartiet är nöjd med överenskommelsen.
Foto: Paul Madej
Anders Åkesson, riksdagsledamot för Centerpartiet är nöjd med överenskommelsen.

Riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) var nöjd med sitt partis beslut att släppa fram Stefan Lövfen som statsminister.

– Väldigt många punkter i överenskommelsen är ren centerpolitik, säger Åkesson.

Anders Åkesson var som medlem i Centerpartiets riksdagsgrupp med om att godkänna överenskommelsen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna under fredagen. En överenskommelse om betyder att Stefan Löfven släpps fram som statsminister.

– Styrelsen och riksdagsgruppen har i stor enighet fattat det här beslutet. Vi är beredda att delta i ett budgetsamarbete men vi kommer inte sitta i en regering, säger Åkesson

Ett dokument med 73 punkter har tagits fram och Åkesson är nöjd med många delar i överenskommelsen.

– Det finns många punkter som jag kan stå för som är ren centerpolitik. Sen finns det så klart saker som är mindre bra.

Vilka av punkterna är du extra nöjd med?

– Det finns några saker som jag personligen jobbar hårt för. En av de är kilometerskatten på tung trafik som inte kommer införas. Den skulle ha varit ett hårt slag mot industrin i vårt län.

– Sen kommer strandskyddet öppnas upp vilket betyder att kommunerna i Kalmar län kommer att kunna bygga mer nära kusterna.

– En annan punkt är att det öppnas upp för en utredning som gårdsförsäljning av alkohol vilket många i vårt län vill ha.

Betyder det här att alliansen är död?

– Det får vi hantera, men jag tror mycket väl att alliansen kan leva vidare. Vi i Centerpartiet har varit både tillskyndare och vårdare av alliansen, men landet måste ha en regering. Jag hade inte haft något emot en allians med stöd av Miljöpartiet men det gick inte.

– Nu får varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet något inflytande och det är viktigt. Jag tycker det är bra att vi tar ansvar och får till en regering.

På lördagen ska Centerpartiets förtroenderåd träffas och godkänna överenskommelsen, men Åkesson är inte orolig att de går emot partistyrelsen. På onsdag sker en statsminister omröstning.