Åklagaren: ”Måste bli ett längre fängelsestraff”

Kalmar Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Simon Karlsson
Arkivbild.

Den 21-åriga mannen misstänks för att bland annat ha misshandlat och hotat med att sprida nakenbilder på sin ex-flickvän. Rättegången är nu avslutad och mannen får invänta domen i häktet.

På torsdagen hölls den tredje och sista dagen i rättegången mot den 21-åriga man som misstänks för grov kvinnofridskränkning, försök till utpressning, rån, olaga hot och bedrägeri. Målsägande i fallet är 21-åringens tidigare sambo.

Kammaråklagare Thomas Hagman anser att ex-flickvännens historia är trovärdig. Hon har under rättegången vittnat om ett flertal tillfällen då hon ska ha utsatts för strypvåld, slag och sparkar.

Den 21-åriga mannen ska dessutom ha hotat att sprida nakenbilder av henne på nätet, hotat henne och hennes familj, och olovligen tagit pengar från hennes bankkonto.

Foton på skador, ljudinspelningar av telefonsamtal, samt vittnesmål från hennes vänner och familjemedlemmar räcker för att bevisa att det som ex-flickvännen har berättat är sant, enligt åklagaren.

– Det rör sig om en synnerligen plågsam historia som har pågått under flera år. Därför menar jag att påföljden måste bli ett längre fängelsestraff, sa åklagaren under sin slutplädering.

Försvaret menar å andra sidan att 21-åringens skuld inte är ställd bortom allt rimligt tvivel.

21-åringens advokat kallade det för ”märkligt” att inte uppsöka läkarvård om man utsätts för misshandel av den magnitud som åtalet beskriver.

– Och varför har hon aldrig polisanmält förut? frågade försvarsadvokaten under slutpläderingen.

Försvaret hävdar dessutom att ex-flickvännen har låg trovärdighet eftersom hon under den nästan tre år långa brottstiden aldrig har behövt sjukskriva sig.

De lyfter dessutom fram att ett av vittnena, en vän till ex-flickvännen, berättade i rätten att ex-flickvännen har sagt att det är hennes eget fel att 21-åringen har misshandlat henne.

Åtalspunkten gällande försök till utpressning handlar om ett tillfälle då den 21-åriga mannen ska ha krävt ex-flickvännen på 50 000 kronor.

Fick han dem inte skulle han enligt åklagaren lägga ut nakenbilder av henne på sociala medier.

Ex-flickvännens föräldrar har vittnat om att hon drabbades av flera panikattacker efter att händelsen ska ha ägt rum.

Detta menar försvaret kan tyda på att ex-flickvännen är extra känslig och kanske har en tendens till att överdriva.

21-åringen har erkänt anklagelserna om olaga hot. Försvaret menar att detta är den enda åtalspunkt som han kan ställas till ansvar för, samt möjligen den gällande rån.

Den rör en händelse då 21-åringen ska ha prejat ex-flickvännens bil av vägen och med våld tagit en mobiltelefon ifrån henne. Men händelsen har inte ägt rum på det sätt som åklagaren anser, menar försvaret, och brottet bör därför på sin höjd rubriceras som ofredande.

Kalmar Tingsrätt beslutade att hålla kvar 21-åringen i häktet i väntan på domen. Den kommer att meddelas den andra augusti.

Fakta

Våld i nära relationer

Bara knappt fyra procent av de som uppger att de har utsatts för brott i nära relation anmäler händelsen. Andelen kvinnor som anmäler är något högre än andelen män.

När kvinnor utsätts för misshandel är den vanligast att det sker i bostaden, och att gärningsmannen är en närstående. För män är situationen omvänd, gärningsmannen är oftast okänd för offret och vanligast är att misshandeln sker på allmän plats.

Det är mer än tio gånger så vanligt att kvinnor utsätts för grövre våld i en nära relation.

Källa: Brottsförebyggande Rådet

Visa mer...