Akut situation för utrotningshotade Östersjötumlaren

Kalmar län Artikeln publicerades
Östersjötumlare tillhör arten Phocoena phocoena, även kallad ”vanlig tumlare”. I Östersjön är beståndet akut utrotningshotat.
Foto: Marcus Wernicke / porpoise.org
Östersjötumlare tillhör arten Phocoena phocoena, även kallad ”vanlig tumlare”. I Östersjön är beståndet akut utrotningshotat.

Läget för Östersjötumlarens överlevnad är akut, menar forskare på Naturhistoriska riksmuseet. För att ha någon chans att rädda arten krävs såväl mer kunskap som fler åtgärder, rapporterar P4 Kalmar.

– Vi hade ett projekt som blev klart här om året, där vi räknade tumlarna i Östersjön. Då kom vi fram till att det är ungefär 500 individer. Det är väldigt få, säger Julia Carlström, forskare på Naturhistoriska riksmuseet till P4 Kalmar.

– Med Östersjötumlaren är det inte bra alls. Den är akut hotad, vilket betyder att det är stor risk att den kommer att dö ut om vi inte ändrar situationen.

Det krävs både mer kunskap och fler åtgärder för att komma till bukt med situationen för Östersjötumlaren. Bland annat mindre miljögifter, en förändring av fiskemetoder och större hänsyn från fartygstrafiken.

Trots de dystra utsikterna har Julia Carlström inte gett upp hoppet.

– Jag vill att det ska finnas hopp om räddning. Om miljön som de lever i förbättras så kan de fortfarande klara sig, säger Julia Carlström till P4 Kalmar.