Akutpersonal tränar sig i självförsvar

Kalmar Artikeln publicerades
Delar av personalen vid akutmottagningen i Kalmar har börjat träna självförsvar på sin fritid för att vara bättre rustade inför arbetet, där hotfulla och våldsamma situationer blivit allt vanligare.
Foto: Tomas Löwemo
Delar av personalen vid akutmottagningen i Kalmar har börjat träna självförsvar på sin fritid för att vara bättre rustade inför arbetet, där hotfulla och våldsamma situationer blivit allt vanligare.

Våldet och hoten ökar mot personalen på akutmottagningen i Kalmar. För att möta utvecklingen har delar av personalen valt att på fritiden utbilda sig i självförsvar.

Vid sju tillfällen kommer delar av personalstyrkan genomgå en intensivkurs med Elisa Wilhelmsson vid Kalmar självförsvar, som Östra Småland tidigare skrivit om.

– Att vi går kursen beror på flera anledningar. Men vi har haft ganska mycket bråk på akuten med mycket hotfulla situationer, säger Andrea Berg, ledningsansvarig sjuksköterska vid akutmottagningen.

– Våldet ökar i allmänhet i samhället och vi ser grövre saker på akuten också. Vi har haft incidenter där personer tagit strypgrepp på kollegor och skulle det hända mig så vill jag veta hur jag ska göra. Den kunskapen gör att man känner sig lugnare och tryggare.

Har det blivit vanligare med hot och våld på akutmottagningen?

– Jämför man med för ett par år sedan så har det blivit mer och mer bråk och det händer mycket oftare att man känner att man vill vara på sin vakt.

– Av den anledningen har vi även förlängda tider med ordningsvakterna som nu är på akutmottagningen från klockan 18 till 04.

Har vakterna hjälpt?

– Att de finns på plats är en trygghet för oss och vi kan exempelvis be dem ställa sig i närheten av patienter som vi känner är osäkra. Vakterna kan även följa med på vissa transporter där vi inte bara vill vara två kvinnor.

– Det här är en ny vardag som blivit mycket mer normaliserad än för bara ett par år sedan.

Var tror du förändringen beror på?

– Jag skulle säga att det framförallt beror på droger och alkohol. Men vi har även bråken vid centralstationen och i stan, det påverkar ju oss också för det är hos oss de hamnar senare. Men mer exakt vad det beror på får du fråga socialtjänsten och polisen.

Självförsvarskursen genomför personalen på sin fritid och är inget Björn Flodmark, basenhetschef vid akutmottagningen i Kalmar känt till tidigare.

– De får självklart göra vad de själva vill på sin fritid och om detta är något som de tycker är bra så stöttar jag självklart det, säger Björn Flodmark.

Vad anser du om att din personal ser behov av att gå en självförsvarskurs?

– Att de går kursen behöver inte bero på deras jobb utan kan bero på levnadssätt också. Andrea Berg ägnar sig exempelvis åt mycket frivilligverksamhet och arbetar utomlands där de här kunskaperna kan vara nyttiga. (Berg har genomfört ett 20-tal resor med Operation Smile världen över. reds anm)

Fast enligt Andrea Berg är kursen kopplad till situationen på akutmottagningen.

– Det får stå för henne. Men vi har vidtagit åtgärder vi också som organisation mot det här.