Äldre drabbade av stölder i hemmet – okända hälsar på

Länet Artikeln publicerades

Kvinnor som påstår sig komma från hemtjänsten, eller som vill låna toaletten, tros ligga bakom ett flertal åldringsbrott i länet de senaste dagarna.

Stölder från äldre personers hem har anmälts från Kalmar, Mönsterås, Oskarshamn, Virserum och Hultsfred.

Enligt polisen har de drabbade fått besök av kvinnor som säger sig jobba för hemtjänsten eller som vill komma in och låna toaletten. Efter att kvinnorna har lämnat bostaden har de drabbade upptäckt att det saknas ägodelar.

Det handlar främst om smycken och kontanter som stjäls, men en äldre man i Lindsdal blev av med sin mobiltelefon efter att ha släppt in en kvinna som ville låna toaletten.

I Oskarshamn fick en dam i 90-årsåldern besök av en kvinna som uppgav att hon kom från hemtjänsten. Kvinnan blev insläppt i lägenheten och gick in i köket. Senare såg den äldre damen att ytterligare en kvinna tagit sig in i lägenheten och stod gömd bakom en dörr. När kvinnorna, som ska ha pratat flera olika språk, lämnat lägenheten saknades flera smycken och ett par vigselringar.

Polisen uppmanar nu både äldre personer och andra att vara uppmärksamma.

– Släpp inte in okända personer i ditt hem. Är du osäker på vem som ringer på, öppna inte dörren. Personal som är från hemtjänsten kan alltid legitimera sig, är uppmaningen från Kalmarpolisens kommunikatör Christine Bergkvist Björklund.