Alfsson: ”Har kollat på Pensionsmyndighetens sida”

Kalmar Artikeln publicerades
Thoralf Alfsson (SD), har kollat in sin pension.
Foto: Mats Holmertz
Thoralf Alfsson (SD), har kollat in sin pension.

Thoralf Alfsson (SD) berättar att han varit inne och tittat på sin kommande pension på Pensionsmyndighetens sida, efter att han fick beskedet att det initierats ett internt partiärende mot honom, som kan leda till uteslutning.

– Jag blev positivt överraskad när jag kollade in ”Min Pension”, säger 61-åringen som tidigare arbetat som ingenjör på Ångpanneföreningen..

Så det finns ett liv även efter politiken?

– Det tror jag säkert att det gör. Jag är inte orolig för det. Men nu vet vi ju inte hur det slutar och under pågående process vill jag inte kommentera mera.

Alfssons politiska plattform i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige påverkas inte, även om han skulle bli utesluten. Till de platserna är han vald den 9 september och väljarna gav honom fler kryss än vad någon annan SD-politiker i länet fick.

Han är också vald till gruppledare för partiet i Kalmar. Inte heller den posten påverkas av den pågående utredningen. Däremot kan han förstås inte sitta kvar om han blir fråntagen sitt medlemskap i partiet.

Enligt partiets interna regler kan han inte väljas till nya uppdrag under den tid som utredningen pågår. Det betyder att den 17 december är ett kritiskt datum. Då ska kommunfullmäktige utse nya ledamöter i nämnder och styrelser. Efter Sverigedemokraternas framgångar i valet i Kalmar hoppas Alfsson på att kunna fortsätta som ledamot av samhällsbyggnadsnämnden och dessutom komma med i någon eller några bolagsstyrelser.

Men är partiets utredning inte klar blir det inget av det.

Thoralf Alfsson var inte uppe i debatten i kommunfullmäktige på måndagen och talade bara när det gäller en egen motion om gratis parkering på Kvarnholmen under julhandeln.

Det var i enlighet med de interna regler som gäller vid granskning. Den fortsatta hanteringen innebär att Alfsson själv kommer att få ge sin syn på saken inför det utredande utskottet och även Sverigedemokraterna i Kalmar, som valde honom till gruppledare för någon vecka sedan, kommer att tillfrågas.

Sverigedemokraterna har uteslutet ett antal medlemmar under åren. Skälen har varierat. Flera handlar om interna stridigheter, gruppledaren i Region Skåne Åsa Erlandsson, blev utesluten efter interna bråk. Martin Strid fick sluta efter att ha sagt ”Muslimer är inte fullt ut människor”. Flera har fått lämna på grund av rasistiska uttalanden.

Däremot fick den tidigare riksdagsledamoten Anders Forsberg vara kvar som konsult till partiledningen trots att han dömts för miljonförskingringar.