Algblomning i Kalmarsund

Kalmar län Artikeln publicerades
Algblomningen i Östersjön har nått även Kalmarsund.
Foto: Kustbevakningen
Algblomningen i Östersjön har nått även Kalmarsund.

De senaste dagarna har algblomningen nått kusterna. Enligt Informationscentralen för Egentliga Östersjön är hela Kalmarsunds påverkat av algblomningen.

Algblomningen i Östersjön har skjutit fart under de senaste dagarna. Ytvattensamlingar täcker nu stora områden på det öppna havet och vid kusterna.

– Det har utvecklats under helgen. Vi har fått in många lokala rapporter om blomning i Stockholms skärgård, Kalmarsund och andra platser, säger Maya Miltell, handläggare på Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

SMHI:s satellitbilder över Östersjön visar att blågrönalgerna – eller cyanobakterierna som det korrekta namnet lyder – har brett ut sig framför allt de senaste fem dagarna.

– Det har varit en lite konstig sommar. Redan tidigt i våras var det algblomning när det var så varmt, men då ute till havs. Sen har det varit blomning från och till. Men först nu har vinden legat så att det har kommit till kusterna, säger Miltell.

Mest rapporter har kommit från Stockholmstrakten, men även Kalmarsund är påverkat.

– Rapporterna från Kalmarsund talar om mycket alger, men det är inga ”grötrapporter” utan mer grynighet i vattnet, säger Maya Miltell.

Vissa arter av algerna kan vara giftiga, men i dagsläget är det oklart hur vanliga dessa är i ansamlingarna.

– Vi vet inte. Provtagningarna är ännu inte klara. Att artbestämma blågrönalger med blotta ögat är mycket svårt, säger Maya Miltell.

Många blir oroliga när de stöter på stora sjok av blågrönalger i vattnet.

– Man ska ha respekt för dem och undvika att doppa huvudet om det är mycket sörja i vattnet. Man ska också hålla djur och barn borta från algerna. Det är inte bra att svälja algerna om de är giftiga, säger Miltell.

Hon säger dock att man inte ska överdriva problemen. Algblomning är ett naturligt fenomen som alltid har förekommit. Ökad blomning kan vara ett tecken på övergödning, men störst påverkan har temperaturen.

– Algerna blommar precis under semestertider när de märks som mest. Blomningen kom igång tidigt i år, men läget just nu är ganska normalt för årstiden. Det brukar vara rätt omfattande blomning i mitten av juli, säger hon.

Fakta

Råd vid algblomningar

Undvik att bada eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna "gryn" som liknar mycket små barr.

En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5-1 meters djup och när vattnet ser ut som beskrivet ovan.

Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap (till exempel hundar, får, kor och hästar). Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.

Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.

Sjukvården ger råd om hur du ska agera om du svalt eller badat i algbemängt vatten.

Källa: Länsstyrelsen

Visa mer...